More

  Predsjedništvo BiH grubo prekršilo vlastita pravila

  - Advertisement -

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca održalo je samo dvije sjednice: jednu redovnu i jednu vanrednu. Kriza na svim nivoima vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti.

  Slaba komunikacija između članova Predsjedništva i samo dvije sjednice uprkos jasnim odrebama Poslovnika o radu, prema kojem se redovne sjednice moraju održavati barem jednom u dvije sedmice, dovele su do zastoja kojem se ne nazire kraj.

  Jedina redovna sjednica u 2017. godini održana je 25. januara, a Predsjedništvo je tada, između ostalog, donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

  U tekućoj godini, Predsjedništvo je održalo i jednu vanrednu sjednicu 5. januara, kada se rаzmаtrаlо sudjelovanje Тrеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа Оružаnih snаgа BiH u аktivnоstimа pоvоdоm Dаnа Rеpublikе Srpskе.

  Оdlukа о učešću Тrеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа Оružаnih snаgа BiH, podsjećamo, niје dоnеsеnа zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа.

  Šta piše u Poslovniku?

  Prema odredbama Poslovnika o radu, Predsjedništvo održava redovnu sjednicu jednom u 14 dana. Predsjedništvo se također, zavisno od potrebe, može sastati na vanrednoj sjednici.

  Vanredne sjednice saziva predsjedavajući. Redovne i vanredne sjednice Predsjedništva održavaju se u Sarajevu, u prostorijama Predsjedništva, ako se ne donese odluka o odvijanju sjednice na drugom mjestu.

  Plaće članova Predsjedništva BiH veće su od 5.000 maraka. Poslovnik o radu ne predviđa sankcije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ = 4