More

  Brčko: Predsjednik skupštine ugostio Nadu Stjepanović, poznatu filmsku radnicu

  spot_imgspot_img

  [SAOPŠTENJE] Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić ugostio je danas u prostorijama Skupštine Brčanku Nadu Stjepanović, uspješnog snimatelja u filmskoj umjetnosti koja živi i radi u New Yorku i njenog oca Vukašina

  Milić je istakao da je Nada zbog svojih uspjeha u svijetu filma postala ambasador Brčkog, Republike Srpske i BiH te podsjetio da je bila student generacije, da je imala stipendiju Fonda „dr Milan Jelić“ te da ju je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala Medaljom zasluge za narod u oblasti umjetnosti i kulture 2020. godine. 

  „Nada je primjer da mladi ljudi koji vole svoj posao, imaju afiniteta, želju i ambiciju, mogu da uspiju i u svijetu gdje su profesionalci dokazani. Siguran sam da ćemo za Nadu čuti i u budućnosti po mnogim ostvarenjima“, rekao je  Milić

  On je dodao da ga je oduševilo to što je Nada kameru zavoljela u srednjoj školi kroz sekciju te da to može da govori svima nama kako da u narednom periodu razvijamo srednje obrazovanje, da se kroz sekcije razvijaju različiti talenti.

  Nada Stjepanović, koja je po zvanju diplomirani režiser i  master  filmskih umjetnosti, istakla je da trenutno radi kao asistent kamere na dokumentarcima, dugometražnim filmovima i reklamama i da ponekad radi i kao operator kamere i direktor fotografije te da joj je želja da snima mnogo više filmova kao direktor fotografije. 

  Stjepanovićeva je istakla da u Americi svega deset posto žena radi na poziciji snimatelja, ali da je taj broj, ipak, mnogo veći nego prije deset godina. 

  „Nove generacije žena razmišljaju na drugačiji način. Školuju se za kameru i mislim da će za jedno deset godina  taj procent biti mnogo veći“, zaključila je Stjepanovićeva.

  Otac Nade Stjepanović, Vukašin nije krio zadovoljstvo zbog uspjeha kćerke, te napomenuo da je bio i ostao njena podrška iako njemu i supruzi nije bilo lako kada je prije deset godina krenula na studije u Ameriku. 

  Nada Stjepanović, osnovnu i srednju školu završila je u Brčkom, dok  je osnovne studije filmske umjetnosti završila na Siti koledžu u New Yorku 2016. godine. Master studije filmskih umjetnosti-Odsjek filmske fotografije završila je 2020. godine na Bruklin koledžu. 

  Do sada je snimila 26 filmova različitog žanra, a 2019. godine bila je nominovana za Kodakovu nagradu. 

  Član je Udruženja snimatelja BiH od 2020. godine. 

  Skupština Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci