Predsjednik Odbora mirnih voda Kajakaškog saveza BiH u Brčkom: KKK Hariz Suljić vanserijski klub

  „Mi danas s ponosom možemo reći da u ovoj državi imamo klub evropskog, pa čak i svjetskog kvaliteta.“

  [Otisak.ba]

  Autor: Kristian Bilić

  Danas je u službenoj posjeti Kajak kanu klubu (KKK) „Hariz Suljić“ u Brčkom boravio predsjednik Odbora mirnih voda Kajakaškog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) Mirza Varenikić.

  On se obratio na konferenciji za medije, izrazivši apsolutnu podršku uspješnom brčanskom klubu sa Save.

  „KKK Hariz Suljić zaista postiže vrhunske rezultate u ovom sportu. Moram da naglasim da su oni dugogodišnji prvaci BiH i da imaju izuzetno dobre kako kadrove, tako i takmičare, te smatram da su zaiste jedan respektabilan klub, što pokazuju i pehari koji više nemaju gdje da stanu. Od šest ovogodišnjih regata u BiH, KKK Hariz Suljić je uzeo pet puta prvo mjesto. Moram da naglasim da ovaj sport ima svojih problema, ti problemi se najčešće ogledaju i financijskim poteškoćama. Ali bez obzira na to, kada pogledate njihove uslove i podršku, a s druge strane njihova priznanja i uspjehe, slobodno možemo da kažemo da je ovo jedan vanserijski klub. Svi se moramo ponositi ovim klubom, kako vi ovdje u Brčkom, tako i mi u Kajakaškom savezu i svi građani Bosne i Hercegovine“, izjavio je on.

  Klub svjetskog kvaliteta

  Ove godine je KKK „Hariz Suljić“ obilježio 70. godišnjicu svoga postojanja. Davne 1948. godine je osnovan, dobivši ime po brčanskom narodnom heroju Harizu Suljiću.

  „Bitno je još i istaći da kadrovi koji vode ovaj klub, na čelu sa trenerom Zahirovićem i Peljtom, je zasigurno jedan od najboljih timova koji radi sa ovom generacijom sportaša od juniora do seniora. To se itekako vidi i prepoznaje i mi danas s ponosom možemo reći da u ovoj državi imamo klub evropskog, pa čak i svjetskog kvaliteta. KKK Hariz Suljić bez ovogodišnjeg državnog prvenstva ima oko 150 medalja, a ubijeđen sam da ova ekipa može u jednoj godini u Brčko da donese preko dvije stotine medalja. Nažalost, zbog mnogih problema ovaj klub tekuće godine nije nastupao van BiH i, ono još bitnije, nisu bili pozvani u reprezentaciju, iako ovaj klub ima nekoliko najboljih pojedinačnih veslača u državi. Tu se radi o Armeli Zahirović, najboljoj seniorki u BiH, Elvedinu Pezeroviću koji je ubjedljivo najbolji kanuista u državi. Možda ovo grubo zvuči, ali kao da je Klub, nazovimo tako, kažnjen od selektora i reprezentacije neizborom takvih takmičara u reprezentaciju“, naveo je Varenikić.

  Neadekvatna podrška Klubu

  Rukovodioci Kluba ističu neadekvatnu podršku od strane vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Iako svake godine osvoji niz medalja, nerijetko se radi i o cifri od preko dvije stotine, nadležni još uvijek ne prepoznaju važnost ovo kluba, smatraju njegovi prvi ljudi.

  Navode da sredstva koja se odobre za finansiranje nisu bi blizu zadovoljavajućeg i onolika koliko zaslužuje klub takvih gabarita.

  Ističu da više od četvrtine sredstava ide na fiksna održavanja, te da grant od 19 hiljada konvertibilnih maraka nije ni blizu dovoljnog za ono što ovaj klub zaslužuje.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = six