Predmet Lutka: Optuženi osuđeni na gotovo 100 godina zatvora

  Prvostepenom presudom iz septembra 2016. godine Bojan Cvijan i još 12 osoba je osuđeno na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora, a iz Tužilaštva BiH su pojasnili da su dvojici optuženih kazne smanjene za po šest mjeseci zatvora.

  [BIRN]

  Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je krivim 13 optuženih iz predmeta “Lutka” zbog organizovanog kriminala i više krivičnih djela i osudilo ih na gotovo 100 godina zatvora, potvrdili su iz Tužilaštva BiH.

  Prvostepenom presudom iz septembra 2016. godine Bojan Cvijan i još 12 osoba je osuđeno na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora, a iz Tužilaštva BiH su pojasnili da su dvojici optuženih kazne smanjene za po šest mjeseci zatvora.

  - Reklama -

  Cvijan je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, a Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina su dobili po osam godina zatvora.

  Ljubiša Lalović i Azim Kajević su istom presudom osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Elvis Tahirović i Elvis Zlatić na po tri, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

  Oni su osuđeni kao članovi grupe koja je djelovala od 2005. godine i koja je odgovorna za više krivičnih djela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, prenosi BIRN-Justice Report.

  Grupa je proglašena krivom za više teških krivičnih djela, među kojima su ubistvo Borisa Govedarice u augustu 2007. u Istočnom Sarajevu, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića u januaru 2008. na Palama, Zorana Goluba Čarlame ispred njegovog kafića “Sport” u Istočnom Sarajevu u augustu 2008. godine, kao i pokušaj ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu.

  Proglašeni su krivim i za višemilionske pljačke transporta novca Pavlović banke i Privredne banke i Pošte, pokušaj pljačke transporta Nove banke i razbojništvo u sarajevskoj Pošti 2 na Željezničkoj stanici.

  Iz Tužilaštva BiH su saopćili da je skoro u potpunosti potvrđena prvostepena presuda i da su zadovoljni pravosnažnom odlukom u jednom od najsloženijih predmeta, koji su procesuirani u postdejtonskoj BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty five = fifty one