More

  Predmet Bingo: Tužilaštvo Distrikta dokazalo korupciju u Uredu za upravljanje javnom imovinom

  Direktoru Ureda Mironu Buri izrečena najviša kazna za korupciju od osnivanja Brčko distrikta BiH.

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv direktora brčanskog Ureda za upravljanje javnom imovinom Mirona Bure, kojeg je ranije optužilo za veći broj krivičnih djela protiv službene dužnosti otkrivenih u antikorupcijskoj istrazi kodnog naziva Bingo, saopćeno je iz Tužilaštva.

  Po jednoj od najopsežnijih optužnica iz ove oblasti Buro je pravosnažno osuđen za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave na do sada najvišu kaznu zatvora za korupciju od osnivanja Distrikta.

  Nakon pretresa pred Osnovnim sudom i žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta, njemu je za osam dokazanih tačaka optužnice izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i četiri mjeseca.

  Uz Buru su kao saizvršioci po pojedinim tačkama optužnice osuđeni i njegovi saradnici Sadem Plakalo i Rino Bajer, prvi na pet, a drugi na četiri mjeseca zatvora.

  Optužnicom iz 2013. godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Buru da je u periodu od 2009. do 2011. godine iskorištavanjem službenog položaja, neobavljanjem ili nesavjesnim obavljanjem dužnosti ili krivotvorenjem službenih isprava jednom broju privrednih subjekata omogućio ostvarivanje imovinske koristi, dok je drugima nanio štetu.

  Njemu su tada stavljena na teret brojna krivična djela iz oblasti korupcije, uglavnom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službenih isprava, te nesavjestan rad i prevare u službi.

  Optužne navode Tužilaštvo je zasnivalo na više od tri stotine materijalnih dokaza, te iskazima oko pedeset svjedoka i vještaka iz područja užih specijalnosti važnih za dokazni postupak.

  Nakon što je Tužilaštvo izvođenjem dokaza pred sudovima Distrikta dokazalo optužbe po gotovo svim tačkama optužnice, Buro je pravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od skoro tri i po godine.

  Najviša pojedinačna kazna od tri godine izrečena mu je zbog nezakonitog izdavanja dozvole za brisanje hipoteke na nekretninama bivšeg Bimeksa, čime je založnom povjeriocu Agrobanka a.d. Beograd onemogućena naplata potraživanja u iznosu od preko 15 miliona maraka.

  Osuđujućom presudom oštećena banka je radi ostvarivanja imovinskopravnog zahtjeva upućena na parnični postupak. Po ostalim tačkama optužnice, za koje je osuđen sam ili zajedno sa Plakalom i Bajerom, izricane su niže kazne zatvora, od 30 dana do tri mjeseca.

  Optužnica protiv direktora i zaposlenika Ureda za upravljanje javnom imovinom proistekla je iz opsežne antikorupcijke istrage (akcija Bingo), nakon čega je zbog osnovane sumnje na brojna krivična djela korupcije optužen veći broj politički i profesionalno angažiranih lica u javnom sektoru.

  Uzevši u obzir postupak protiv osuđenih iz Ureda za upravljanje javnom imovinom i ranije pravosnažno okončane predmete, optužbe Tužilaštva Distrikta u znatnoj mjeri pokazale su se osnovanim, s obzirom na to da su optuženi javni dužnosnici oglašeni krivima bilo po svim, bilo po pojedinim tačkama optužnice, ističu iz ove institucije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  1. Tamo kriminal nije prestao…nedavno je ta ista kancelarija iznijela lažne tvrdnje u vezi sa jednim spornim stanom, suprotne tvrdnjama Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, kao i tvrdnjama Trezora Vlade Brčko distrikta.
   U tom periodu je bio šef izvjesni Sofović, kada se kao lice koje je nosilac stanarskog prava, navodi osoba koja je prije rata u posjedu sasvim druge stambene jedinice, u kojoj i danas živi. Dakle, lažne tvrdnje, zloupotrebe i ko zna šta sve, još uvjek trese pomenutu kancelariju..

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = sixteen