Predloženo da se među praznike Distrikta Brčko uvrsti i 9. maj

Za sedmu redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta BiH, koja je zakazana za srijedu, 28. aprila, predložen je dnevni red od 21 tačke, saopšteno je danas iz ove institucije.

Na pripremnom sastanku šefova poslaničkih klubova i predstavnika Vlade Brčko distrikta dogovoreno je da prva tačka i ove redovne sjednice bude informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu.

U  dnevni red  je, na prijedlog Kluba poslanika PDP-a uvršten Nacrt zakona o dopunama Zakona o praznicima Brčko distrikta BiH po hitnom postupku.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je Nacrtom predloženo da se među praznike Distrikta Brčko uvrsti i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i napomenuo da je njegovo usvajanje po hitnom postupku uslov da uđe u skupštinsku proceduru.

„To je praznik koji postoji i na prostorima Republike Srpske i na prostorima Federacije i ukoliko bude razumijevanja da ovo ide u jednom čitanju, dakle, bez politizacije ove teme, ovaj Nacrt će se naći u dnevnom redu sedme redovne sjednice“, rekao je predsjednik Milić novinarima nakon pripremnog sastanka.

Predsjednik Milić je istakao da je na prijedlog poslaničkog kluba SNSD-a u dnevni red uvrštena i informacija o održavanju i rekonstrukciji stambenih zgrada na području Distrikta.

„Očekujemo da će  Vlada dostaviti informaciju o realizaciji skupštinskog zaključka iz prethodne godine koji se tiče uspostave javnih registara  uključujući i  registar preduzeća koja posluju s Distriktom“, dodao je predsjednik Milić.

Pred poslanicima će se naći i izvještaji o radu institucija Distrikta u prošloj godini, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u drugom čitanju,  Nacrt zakona o izmjeni Zakona o mjesnim zajednicama i Nacrt zakona o dopuni Zakona o radu, također u drugom čitanju.

U prvom čitanju razmatrat će se, između ostalog, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika na radu, a na prijedlog Vlade Distrikta.

Sedma redovna sjednica održat će se po okončanju nastavka šeste redovne sjednice, navedeno je u saopštenju.