Predložen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću

Foto: Čitalac

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH također se oglasilo nakon saobraćajne nezgode u Gornjem Rahiću. Saopštenje ove institucije prenosimo u cijelosti.

  • Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je sudu određivanje pritvora za Č.E. (24)* osumnjičenom za pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću kod Brčkog od prije dva dana i izazivanje opće opasnosti automobilom nakon kojeg je jedno lice preminulo. Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da će dovršiti krivično djelo koje je pokušao, te uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Č.E zbog sumnje da je 16. maja u alkoholiziranom stanju automobilom Golf IV došao do ugostiteljskog objekta Aščiluk u G. Rahiću, gdje je u društvu K.Z. u bašti pred objektom sjedilo više lica. Sumnja se da je potom automobil parkiran u blizini naglo startao i u namjeri da liši života K.Z. velikom ga brzinom usmjerio ka oštećenom nanijevši mu udarom vozila lake tjelesne povrede. Istovremeno je izazvao neposrednu opasnost po živote L.M., R.A., M.A. i drugih lica koja su sjedila za istim stolom, dok je Š.K. nanio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je tokom noći preminuo – navodi se u naredbi o provođenju istrage.

Po jučerašnjoj predaji ovom tužilaštvu obavljeno je ispitivanje osumnjičenog, a zbog opasnosti da će dovršiti pokušano krivično djelo i uticajem na svjedoka ometati krivični postupak Tužilaštvo je danas predložilo Osnovnom sudu Distrikta da osumnjičenom odredi pritvor. U naredna 24 sata Sud bi trebao donijeti odluku po ovom prijedlogu, dok u međuvremenu Tužilaštvo i Policija Distrikta intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivično djelo Ubistvo – u pokušaju (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine (iz člana 322 stav 2 Krivičnog zakona).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

--