More

  Predizborna kampanja za Jadranka Grčevića

  Selim Karamehić, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta i stalni član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, prokomentirao je za sarajevsko Oslobođenje konstatacije pojedinaca da su Bošnjaci u brčanskim sudovima ugroženi, kazavši da je činjenica da je statistički manje Bošnjaka u Sudu, ali da "to nije bio ničiji hir niti želja da se umanji".

  - Advertisement -

  Piše: Dževad Turčalo

  Selim Karamehić, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta i stalni član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, prokomentirao je za sarajevsko Oslobođenje konstatacije pojedinaca da su Bošnjaci u brčanskim sudovima ugroženi, kazavši da je činjenica da je statistički manje Bošnjaka u Sudu, ali da “to nije bio ničiji hir niti želja da se umanji”.

  “Bitna stavka je i da Osnovni sud Brčko distrikta BiH ima sve manje spisa. Objektivno, dolazimo u situaciju da će sudije imati sve manje predmeta za rad. I šta da radimo sa zaposlenima, sa sudijama? Činjenica, koja je evidentna već nekoliko godina, jeste da se na području BiH, političkim željama i motivima, ide na formiranje sudova na područjima gdje objektivno za to nema potrebe i gdje je mali broj predmeta”, istakao je Karamehić.

  Diskriminacija Bošnjaka

  Ako nema dovoljno predmeta u Osnovnom sudu, zbog čega je u Sudu dodatni sudija – Srbin? Dodatne se sudije primaju kada ima “viška posla”.

  Ako nema dovoljno predmeta u Apelacionom sudu, kako to da se poništi od strane VSTV-a konkurs za izbor sudije Apelacionog suda, a morao je biti primljen Bošnjak, pa umjesto Bošnjaka sudije prime stručnog saradnika Bošnjaka koji “neće imati posla”?

  Prema aktima VSTV-a, sudije se mogu rasporediti u drugi sud ukoliko nemaju posla, a onda primiti Bošnjake u Osnovni i Apelacioni sud. Ako se želi poštovati ustavna i statutarna ravnopravnost Bošnjaka.

  Posebno podsjećam da se dugo godina upozorava na diskriminaciju Bošnjaka u pravosuđu, npr. podsjećam da je o tome Skupština donijela rezoluciju i uputila je VSTV-u, koja nikada nije uvažena i ispoštovana, a u cilju ravnopravnosti Bošnjaka koju im garantira Ustav BiH i Statut Distrikta.

  Iz pregleda nacionalne strukture sudija u Osnovnom i Apelacionom sudu, i Tužilaštvu, od osnivanja pravosuđa u Distriktu do danas [2002 – 2018], vidi se da li je u pitanju “nečiji hir” ili je sistematska diskriminacija Bošnjaka od strane VSTV-a i predsjednika sudova.

  Kampanja za Grčevića

  Mislim da je ovo predizborna kampanja za Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda, kojem ističe mandat u oktobru 2018. godine, i pokušaj pravljenja alibija da se i dalje “rastjeruju” Bošnjaci iz pravosuđa.

  Ako se ovako nastavi, u narednih 20 godina neće niti jedan Bošnjak biti primljen u pravosuđe Distrikta.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  6 + one =