Pravosnažna presuda za ubistvo Marčete: Iliću povećana kazna na sedam godina zatvora

Foto/Otisak

[SAOPŠTENJE] Prihvativši žalbu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Apelacioni sud u ovom gradu povećao je kaznu Dušanu Iliću (21) iz Brčkog za ubistvo Slavena Marčete iz maja prošle godine, pravosnažno ga osudivši na sedam godina zatvora. Sud je, usvojivši prijedlog ovog tužilaštva za izricanje strože kazne Iliću, izmijenio prvostepenu presudu kojom mu je prethodno bila izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Tužilaštvo Distrikta dokazalo je optužbe da je Ilić 16. maja 2020, oko 21.20 sati u ulici Bijeljinska bb, automobilom kojim je upravljao, lišio života Slavena Marčetu. Nakon što je Marčeta zbog nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, Ilić je naglo startao automobil Audi VI kojim je upravljao, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo. On je zatim prešao pneumatikom preko nogu oštećenog, nakon čega se dao u bjekstvo, dok je Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo.

U prvostepenom postupku, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno je osudio Ilića za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrekavši mu, uz navođenje brojnih olakšavajućih okolnosti, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uzevši u obzir raniju sudsku praksu prilikom izricanja kazni za ovu vrstu teških krivičnih djela protiv života i tijela, Tužilaštvo je podnijelo žalbu Apelacionom sudu Distrikta. Ocijenivši žalbu Tužilaštva kao osnovanu, Apelacioni sud izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Dušana Ilića na sedam godina zatvora.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
--