More

  Pravosnažna presuda: Tužilaštvo Distrikta dokazalo krivicu Nike Stoparića u predmetu Evropski univerzitet

  Bivši šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH osuđen zbog neizvršenja sudske odluke.

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Nike Stoparića (55) iz Brčkog za neizvršenje  pravosnažne presude o poništenju rješenja o zabrani rada i oduzimanju licence Evropskom univerzitetu u ovom gradu.

  Nakon glavnog pretresa pred brčanskim Osnovnim sudom, te žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta, Stoparić je po optužnici ovog tužilaštva osuđen za krivično djelo neizvršenja sudske odluke.

  Optužnicom podignutom krajem prošle godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Stoparića da obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta nije postupio po pravosnažnoj presudi, koju je prethodno u upravnom sporu po tužbi Evropskog univerziteta donio Apelacioni sud.

  Nakon što je ova presuda uz upravni predmet dostavljena Odjelu na ponovno rješavanje, Stoparić suprotno Zakonu o upravnim sporovima, umjesto poništenog upravnog akta, nije u roku od petnaest dana donio novi upravni akt.

  Ocijenivši sve optužne navode u cjelosti dokazanim Osnovni sud donio je u aprilu ove godine presudu kojom je Stoparića oglasio krivim za krivično djelo neizvršenja sudske odluke iz člana 345 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

  Odbivši žalbu njegovog branioca prvostepenu presudu je prije nekoliko dana potvrdio Apelacioni sud, čime je osuda Stoparića na novčanu kaznu u iznosu od tri hiljade KM postala pravosnažna.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  34 + = thirty nine