More

  Pravobranilaštvo RS-a “potopilo” Dodika: Ne postoji granica između dva entiteta u Bosni i Hercegovini

  - Advertisement -

  Već dugo se u Republici Srpskoj održavaju skupovi „Granica postoji“, političari se utrkuju da pričaju o granici, ali sudeći prema izvještaju Pravobranilaštva RS, na terenu je stvarnost ipak drugačija.

  U izvještaju o radu te institucije za 2022. godinu jedno poglavlje je posvećeno postupcima izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima.

  Kao jedan od ključnih problema Pravobranilaštvo RS navodi taj što ne postoji granična linija između RS i FBiH.

  – Nepostojanje granične linije između entiteta je složeno i kompleksno pitanje koje stvara probleme u radu – piše na strani 39. Izvještaja, koji će se naći pred poslanicima na idućoj redovnoj sjednici Narodne skupštine, piše Srpskainfo.

  Dalje se objašnjava da je Aneksom II na Dejtonski mirovni Sporazum zaključen Sporazum o graničnoj liniji između entiteta. Odredbom člana 1. navedenog Sporazuma je regulisano da će granica između FBiH i Republike Srpske (granična linija između entiteta), biti onakva kako je određeno na mapi dodatka.

  – U članu 4. stav 3. Sporazuma je propisano da će stranke osnovati zajedničku komisiju, koja će se sastojati od jednakog broja predstavnika svake strane, da bi pripremile usaglašeni stručni dokument koji će sadržavati precizan opis granične linije između entiteta. Međuentitetska linija nije uspostavljena na terenu i sva nastojanja ovlaštenih institucija RS u tom pravcu su ostala bezuspješna – piše u dokumentu.

  Kako kažu, zbog nedostatka međuentitetske linije, u postupcima izlaganja povjerenje se poklanja izjavi člana komisije za izlaganje geodetske struke, što dovodi do pokretanja znatnog broja sudskih postupaka.

  Pravobranilac RS je Milimir Govedarica.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty one ÷ nine =