More

  Pravo na život

  Prije više o 7 mjeseci supruga i ja smo bili u Republici Srbiji, ne turistički, niti avanturistički, već da primimo drugu dozu vakcine protiv Kovida 19. U to vrijeme u BiH, pa ni Brčko distriktu BiH, nije bilo vakcina ni na vidiku, i jedina alternativa je bila odlazak u susjednu državu koja je vakcinisanje omogućila svim državljanima BiH, bez obzira na vjeru i naciju. Tu mogućnost je iskoristilo više stotina Brčaka, i svi ti ljudi, kao i ja, sada imaju veliki problem.

  Naime, Republika Srbija ne dozvoljava primanje treće doze stranim državljanima iz razloga što svaka država trenutno ima dovoljan broj vakcina i bilo bi apsurdno da neko ide u drugu državu da dobije lijek koji ima u svojoj lokalnoj zajednici. S obzirom da spadam u izuzetno rizičnu grupu od razvoja teškog oblika bolesti ako se zarazim Kovidom 19, odlučio sam nazvati punkt za vakcinaciju u svojoj  lokalnoj zajednici i zakazati vakcinaciju kako bih smanjio mogućnost teškog oboljenja. Poslije obavljenog razgovora sa ženskom osobom koja se javila, ostao sam zatečen činjenicom da nemam pravo da primim treću dozu vakcine u Brčkom jer za to nemaju odobrenje. Nakon tog razgovora obavim još nekoliko razgovora sa ljudima iz zdravstenog i političkog sektora i dobijem informacije da se već raspravljalo na tu temu među odgovornim licima u našem gradu, no da ne postoji konsenzus treba li dopustiti vakcinaciju trećom dozom i kome jer ima onih koji smatraju da treća doza vakcine treba biti primljena tamo gdje su primljene i prve dvije.

  Apsurd je latinska riječ za besmisao i upravo tom riječju mogu prokomentarisati razloge protiv prava na primanje treće vakcine u Brčkom. Treća doza vakcine je standard u Evropi i svijetu, preporuka SZO i svih vodećih stručnjaka iz oblasti virusologije, jedni način zaštite od razvoja teškog oboljenja kod hroničnih bolesnika i osoba sa lošijim imunitetom, starih i nemoćnih. Upravo te kategorije imaju prioritet kod vakcinisanja trećom dozom u svim državama Evrope, ali ne i u Brčkom jer ovdje neko misli drugačije. To “drugačije” upravo sada ugrožava život oca mojih ćerki i svih građana naše lokalne zajednice koji su u istoj situaciji kao ja.

  Javno postavljam pitanje onima koji misle “drugačije”: Prihvatate li moralnu i materijalnu odgovornost ako neko od nas izgubi život ili trajno naruši zdravlje usljed zaražavanja Kovidom 19? Vaš odgovor će biti Odluka koja će uslijediti u narednim danima…

  Autor: Božidar Jović

  Čitano

  Povezani članci