More

  Pravilnik iznad Ustava: Deveti januar kao ‘državni praznik’

  BiH je očito zemlja u kojoj se pravilnik koji je 2008. potpisao Nikola Špirić u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tumači kao dokument koji je čak i iznad najvišeg državnog pravnog akta, odnosno Ustava BiH.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Pored zaposlenika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, i zaposleni u Graničnoj policiji BiH i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH 9. januara neće morati doći na posao, a taj dan bit će im evidentiran kao “državni praznik”.

  BiH je očito zemlja u kojoj se pravilnik koji je 2008. potpisao Nikola Špirić u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tumači kao dokument koji je čak i iznad najvišeg državnog pravnog akta, odnosno Ustava BiH.

  Ustav BiH koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno je precizirao da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, što bi se u konačnici trebalo odnositi i na odluku Ustavnog suda BiH koji je u svojstvu najviše sudske instance u novembru 2015. godine proglasio obilježavanje 9. januara kao Dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska neustavnim.

  Uprkos ovoj odluci, organi centralne vlasti poput Vijeća ministara BiH dozvolili su zaposlenicima koji imaju mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska da 9. januara uzmu slobodan dan koji će im na kraju mjeseca evidentirati kao “državni praznik”.

  ‘Šizofrena’ situacija

  Istom praksom vode se i druge institucije države BiH poput Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje, iz kojih je za portal Klix.ba rečeno kako će i njihovi zaposleni moći uzeti slobodan dan 9. januara kako bi proslavili “državni praznik”.

  Iz Granične policije BiH kazali su Klixu da, s obzirom na činjenicu da na nivou Bosne i Hercegovine nije usvojen zakon koji regulira praznike i neradne dane za zaposlene u institucijama BiH, Granična policija BiH za navedenu oblast primjenjuje odredbe člana 5. stav 2 Odluke Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH, kojom je predviđeno da se do donošenja propisa na državnom nivou, državnim praznikom, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonima, u skladu s prebivalištem zaposlenog.

  “S tim u vezi, u skladu s prebivalištem zaposlenih, GPBiH omogućava korištenje plaćenog odsustva prema osnovu državnih praznika svim policijskim službenicima, državnim službenicima i zaposlenicima, za dane koji su kao praznici predviđeni entitetskim propisima, u trajanju koje je određeno zakonima ili odlukama vlada, uz obavezu omogućavanja minimalnog procesa rada”, kazali su iz Granične policije BiH.

  Na istu odluku koju je 2008. godine donijelo Vijeće ministara BiH za vrijeme dok se na čelu ovog organa izvršne vlasti nalazio Nikola Špirić poziva se i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

  “Zbog činjenice da ne postoji Zakon o praznicima na nivou BiH, kao i svih prethodnih godina za službenike u institucijama BiH, pa tako i u Upravi za indirektno oporezivanje, u skladu s važećom odlukom Vijeća ministara BiH u smislu utvrđivanja prava na naknadu, praznicima se smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonima, a prema mjestu prebivališta zaposlenog”, rekli su Klixu u UIOBiH.

  Na taj način državni organi doveli su se u “šizofrenu” situaciju u kojoj državnim službenicima omogućavaju obilježavanje praznika koji je sama država proglasila neustavnim.

  Odsustvo pravne države

  Podsjećamo, Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

  Riječ je o odluci koja je donesena 26. novembra 2015. godine, a koja nije spriječila vlasti u RS-u da 9. januar 2016. i 9. januar 2017. godine proslave kao Dan RS-a. S obzirom na evidentno odustvo pravne države i ove godine će 9. januar u RS-u biti obilježen kao praznik.

  Krivični zakon Bosne i Hercegovine jasno kaže da će službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta BiH, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  Tužilaštvo BiH već dvije godine odbija komentarisati neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fourteen = eighteen