Prateći program Susreta pozorišta Brčko: Magijski svijet iz mašte Ljubice Ostojić

  Pedeset godina plodonosnog stvaranja Ljubice Ostojić, umjetnice koja je dala veliki doprinos teatarskoj umjetnosti, Brčko distrikt BiH je obilježio izdavanjem knjige „Izabrane drame“.

  Ljubica Ostojić

  Knjiga je izdata na inicijativu književnika i izdavača Almira Zalihića, koji uz dramaturga i redatelja Dubravku Zrnčić Kulenović, potpisuje recenziju. Predstavljena je u okviru pratećeg programa Susreta pozorišta u Brčkom, na radost ljubitelja pozorišne umjetnosti.

  Knjiga sadrži četiri drame Ljubice Ostojić – tri koje još nisu uprizorene u teatru i jednu koja je prije deset godina bila postavljena na sceni Teatra mladih iz Mostara. Dramski opus Ljubice Ostojić tematski bi mogao biti podijeljen u tri bloka: drame iz savremenog života, poetske drame i dramski tekstovi namijenjeni djeci i mladima. Dubravka Zrnčić Kulenović je, predstavljajući lik i djelo Ljubice Ostojić, istakla kako je riječ o autorki koja se dobro upoznala s tajnama i zamkama koje se kriju unutar svakog procesa rada na predstavi.

  „Njene drame su zanimljive i kao štivo jer ona vrlo često koristi didaskalije koje kao da su upućene čitaocima. U njima Ostojić često provjerava perceptivnost onoga koji čita. Tako uspostavlja kreativni dijalog sa svojim čitaocem i tek se uz njegovu imaginaciju dramsko zbivanje, sudbine likova i jezičko poigravanje pretvaraju u umjetnički potentni doživljaj“, kaže Dubravka Zrnčić Kulenović.

  Knjiga je, dakle, namijenjena i čitaocima i onima koji se bave teatrom. I kao što reče Dubravka Zrnčić Kulenović „čudnovat je i raskošan svijet skrojen od likova iz drama Ljubice Ostojić. S mnogima se možemo identificirati, neki od njih nas mogu nečemu i podučiti, neke će nas priče svojom tragikom iznenaditi, a neke odvesti u imaginarni i magijski svijet“.

  „Inspiracije dolaze, prolaze, neku uhvatite a ja ih imam skoro uvijek. Sve na ovom svijetu ima svoju priču, pjesmu, vizualnost. Svaka moja drama ima otvoreni kraj, mogućnost da se nastavi i završi sretno. Ima nade“, ističe Ljubica Ostojić.

  Ljubica Ostojić je, govoreći o nastajanju tekstova koji bi mogli biti uprizoreni na sceni nekog od domaćih teatara, istakla da je problem zastupljenosti domaćih tekstova u pozorištima prisutan već odavno.

  „Nema korespodencije između teatara i dramskih pisaca. Našim teatrima su daleko zanimljiviji klasici ili isprobani strani testovi. U posljednje vrijeme su počeli igrati naše mlade pisce, poput predstave Sarajevskog ratnog teatra koju imamo priliku pogledati na ovogodišnjim Susretima pozorišta u Brčkom. To je jedan od razloga zašto su festivali poput ovoga u Brčkom za sada samo ekscesi“, zaključila je Ljubica Ostojić.

  Piše: Alma Kajević

  Foto: Dejan Đurković

  Izvor: Susreti.co.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = 4