More

  Poziv iz Srebrenice na zajednički nastup Bošnjaka na izborima

  Povratnici i porodice žrtava srebreničkog genocida upozorili su na nepriznavanje bosanskog jezika u bh. entitetu Republika Srpska.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Članovi udruga koje okupljaju povratnike i obitelji žrtava genocida počinjenog u Srebrenici pozvali su probosanske političke stranke na aktivnije sudjelovanje u rješavanju problema povratnika.

  Podsjećaju na nepriznavanje naziva bosanski jezik i diskriminaciju učenika u bh. entitetu Republika Srpska te traže provedbu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za 9. siječnja, koji se obilježava kao dan RS-a.

  “Potočarskom deklaracijom”, dokumentom koji su, uz nevladine organizacije, poduprle četiri političke stranke, pozivaju probosanski blok na donošenje odluke o jedinstvenom i zajedničkom nastupu na općim izborima u listopadu.

  Kritika političkim strankama

  Dokument su podržali Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Bosanskohercegovačka patriotska stranka te Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

  No, obitelji žrtava vjeruju da će im se, kako su kazali, za dobrobit povratničke zajednice, pridružiti i ostale probosanske stranke.

  Konferencija pod nazivom “Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska” održana je na inicijativu pokreta “Odgovor”, a u suradnji s udrugama preživjelih žrtava genocida i Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice.

  “Osim o problemima bosanskog jezika, govorili smo o tome da nadležne institucije trebaju poduzeti konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi 9. januara, da se pokrenu konkretne mjere u sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata. Stranke koje su prisustvovale sastanku su saglasne da treba na izborima 2018. godine biti jedinstven i zajednički nastup”, rekao je Ćamil Duraković, čelnik pokreta “Odgovor”.

  “Sve probosanske stranke trebaju imati zajedničku viziju i nastup na izborima, s ciljem osvajanja što više mandata. Neka je stid političke partije koje nisu poslale svoje predstavnike, a koje za sebe kažu da su probosanske”, rekao je Muharem Fišo, član predsjedništva Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

  Negativne poruke upućene Bošnjacima

  Kada Hotić, predstavnica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, smatra da su Bošnjaci u RS-u diskriminirani i ugroženi.

  “Svakodnevno čujemo negativne poruke upućene Bošnjacima. Zbog toga svi treba oni probosanski orijentisani trebaju biti udruženi i sa zajedničkom vizijom”, rekla je Hotić.

  “Potočarska deklaracija”, poručeno je sa skupa, ima za cilj da se podigne glas i upozori na političke podjele Bošnjaka te na činjenicu da Bošnjacima prijeti nestanak sa područja RS-a.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty five = forty eight