Pozitivne naznake za nastavak izvoza jabuka u Rusiju

  Šarović je naglasio da ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što je urađeno, te da onda svoju odluku stavi van snage.

  Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine [Mustafa Öztürk/Anadolija]

  Sastanak s rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor), održan u četvrtak u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka, bio je pozitivan, istakao je nakon sastanka ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, javlja agencija Anadolija, prenosi Otisak.ba.

  “Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe. Sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše, onako kako smo ranije potpisali u protokolu”, istakao je ministar dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusiju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

  On je naglasio da ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što je urađeno, te da onda svoju odluku stavi van snage.

  Ruska strana će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled.

  “Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške”, istakao je Šarović, prenose iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × one =