More

  Povrijeđena četiri policajca na sjeveru Kosova, vojna gotovost Vojske Srbije

  Tokom policijske akcije na severu Kosova pritvoreno je 19 policijskih službenika od koji 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti. Njima je određen pritvor od 48 časova, a istovremeno su suspendovani sa službene dužnosti.

  Vatrenim oružjem ranjeno je jedno policijsko lice, a drugo je od istog metka zadobilo povredu. Trojica policajaca je povređeno prilikom uklanjanja barikade na putu ka Zubinom Potoku. Na istom mestu zadobilo je povrede i šestoro građana koji su bili učesnici na barikadama – rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije Specijalnog tužilaštva, Policije Kosova i Policijskog inspektorata uz objašnjenje da su dvojica radnika UN misije na Kosovu pritvoreni su jer su bili “učesnici na barikadama”.

  Ambasada Rusije u Beogradu zatražila je puštanje na slobodu ruskog državljanina Mihajila Krasnoščekova koji je priveden tokom akcije. Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a.

  Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj istakli su da je akcija sprovedena za dobrobit svih građana Kosova u cilju jačanja vladavine prava.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je, s druge strane, punu borbenu i bojevu gotovost Vojske Srbije i rekao da će “vojska će zaštititi naš narod” ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života.

  Dugo pripremana akcija

  Portparol i tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Sulj Hođa kazao je da su istražne radnje protiv osumnjičenih osoba započete u aprilu prošle godine i da je u međuvremenu saslušan veći broj svedoka kako bi se sakupile činjenice i dokazi za krivičnih dela zloupotrebe položaja, organizovanog kriminala, krijumčarenja, uzimanja i davanja mita i slično.

  „Nakon jednogodišnjih aktivnosti i sakupljanja dokaza, Tužilaštvo je predalo zahtev Osnvonom sudu u Prištini za pretres kuća i ostalih lokacija osumnjičenih. Među njima su pripadnici Policije Kosova iz srpske, albanske i bošnjačke zajednice. Među osumnjičenima su i građani koji su bili uključeni u krivična dela“, kazao je Hođa.

  Miradije Keljmendi iz Inspektorata policije saopštila je da su radnici Policije Kosova uključeni u kriminalne radnje osumnjičeni za dela učestvovanje u kriminalnoj grupi, te za zloupotrebu položaja, krijumčarenje robom i davanje mita, dodajući da je pretreseno 12 lokacija. Uhapšeni policajci imali su različite činove unutar policije, a istraga će se nastaviti.

  Rešat Ćeljaj, direktor Policije Kosova, kazao je da je akcija bila detaljno isplanirana. Naredbe za hapšnje izdate su u ponedeljak, kazao je on.

  „Akcija je počela u 6 ujutru i u većini opština gde su bili osumnjičeni protekla je bez problema i smetnji. Dosta problema je bilo u Zubinom Potoku, budući da je tamo policiju dočekao oružani napad u kome je lakše ranjen jedan policajac, dok je od istog metka drugi povređen“, kazao je Ćeljaj.

  Zbog otpora, izdata je naredba za angažovanje posebne jedinice radi uklanjanja barikada na putu ka Zubinom Potoku.

  „Akcija je bila dosta uspešna, imali smo dobru saradnju sa dobra sa tužilaštvom i inspektoratom. I pored aktivnog otpora dela stanovnika, akcija je uspešno sprovedena do kraja“, kazao je Ćeljaj.

  Policija Kosova objavila je da je u policijskoj akciji na severu uhapšeno nekoliko osumnjičenih građana i policijskih zvaničnika albanske, srpske i bošnjačke nacionalnosti. Akcija se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Severnu Mitrovicu, Južnu Mitrovicu, Skenderaj (Srbica) i Drenas (Glogovac).

  Jutrašnjoj akciji policije je prethodila višemesečna istraga Policijskog inspektorata Kosova, Policije Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova koja je dovela do zaključka da postoji osnovana sumnja o uključenosti nekoliko policijskih zvaničnika i pojedinih građana u krivična dela krijumčarenja robom, zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, zabranjene trgovina i drugo.

  U Mitrovici su se u ranim jutarnjim časovima nakon početka policijske akcije oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a na nekim putevima prema severu postavljene su barikade. ​

  KFOR: Isključivo policijska operacija

  Kosovske snage NATO-a (KFOR) saopštile su da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji. KFOR je potvrdio da je ovo isključivo policijska operacija i da Kosovske snage bezbednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu raspoređene na severu Kosova.

  Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini potvrdila je da su evropski zvaničcnici u kontaktu sa rukovodstvima Prištine i Beograda i apelovali su na maksimalnu uzdržanost. Kocijančić je naglasila da je policijska operacija koja se vodi u Mitrovici i ostalim lokacijama na Kosovu u skladu sa sudskim nalozima, da treba da se sprovodi u skladu sa zakonom i da se komunicira na odgovarajući način.

  “Policijske operacije trebaju da donesu poverenje u vladavinu prava. Takve operacije treba da ojačaju napore za normalizaciju, a ne da ih oslabe”, naglasila je Kocijaničić. Briseleska portparolka takodje poručuje da EU institucije “čvrsto veruju da je potreba policijska i sudska saradnja svih aktera, uz poštovanje Briselskog sporazuma”.

  Barikade na putevima

  Istovremeno, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu iz Mitrovice prema Zubinom Potoku. Specijalne jedinice Policije Kosova nalaze se kod sela Zupče u blizini Zubinog Potoka i ne dozvoljavaju prolazak vozilima građana niti novinara. Novinarskoj ekipi RSE rečeno je da “dalje ne može jer nije bezbedno”.

  Policija Kosova je, osim oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, naišla i na nekoliko blokada na putevima koje su sprečavale prolaz vozila. Zbog tog toga su upotrebljena “neophodna sredstva” za otvaranje puta kako bi se akcija nastavila.

  Policija Kosova je takođe privela nekoliko građana u Severnoj Mitrovici koji su ometali policijsku akciju.

  Direktor Opšte bolnice u Mitrovici Zahir Musa potvrdio je za RSE da su četiri policajaca zadržana na lekarskom lečenju.

  “Tri osobe su povređene, imaju površinske rane, a jedna osoba koja je ranjena vatrenim oružjem smeštena je na Odeljenje hirurgije”, kazao je on.

  Portparol Policije Kosova Baki Keljani potvrdio je za RSE da je jedan policijski zvaničnik ranjen tokom oružanog otpora, dodajući da se on nalazi van životne opasnosti.

  “I pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, policijska akcija i dalje traje, uključujući hapšenja i kontrole nekoliko lokacija koje su rezultirale zaplenom važnih dokaza uključujući i ‘duge cevi'”, dodaje se u saopštenju.

  Policija Kosova saopštila je da akcija na severu nema veze za ubistvima srpskog političara Olivera Ivanovića i policijskog zvaničnika Envera Zumeraja, kako su preneli pojedini srpski i lokalni mediji.

  Haradinaj: Jačanje vladavine prava

  Predsednik Kosova Hašim Tači je nakon sastanka sa zvaničnicima bezbednosnih organa izjavio da je akcija preduzeta u većem delu Kosova, da su uhapšeni pojedini zvaničnici i građani u više opština i da su oni raznih nacionalnosti.

  „Uhapšen je i jedan Rus, kamufliran kao diplomata kako bi ometao policiju i njihovu akciju“, kazao je Tači.

  Osvrćući se na izjave srpskog presednika Tači je kazao da “Vučić jako dobro zna da ne može da krene u pravcu Kosova”, ali i da su kosovske institucije, uključujući i Bezbednosne snage Kosova u stanju prirpavnosti.

  “Populističke izjave nisu pretnja ratom, to je za tamnošnje javno mnjenje kako bi dobio podršku od svoje javnosti. Niko nema pravo, pa ni Srbija, da brani ljude koji su prekršili zakon. Tražimo od Srbije da pokaže volju za saradnjom u borbi protiv organizovanog kriminala, koji nije lokalni, već regionalni“, kazao je Tači.

  Tači je dodao da je bilo pokušaja da se postave barikade na putevima, ali da su one uklonjene.

  Predsednik Kosova objasnio je prethodno da je policijska akcija sprovedena za dobrobit svih građana i pozvao je srpsku zajednicu da očuva mir i podrži borbu protiv organizovanog kriminala.

  „Izražavam žaljenje zbog ranjavanja našeg policajca tokom zadatka i želim mu što brži oporavak. U drugoj deceniji postojanja Republike Kosova neće biti mesta za organizovani kriminal, a oni koji se bave protivzakonskim aktivnostima završiće iza rešetaka“, napisao je Tači na Fejsbuku.

  Ambasada Rusije u Beogradu saopštila je ruskoj novinskoj agenciji Interfax da se istražuju okolnosti pritvaranja ruskog državljanina na Kosovu. Interfax citira medije da je pritvoreni radnik misije UNMIK. Rojters prenosi da je ruska ambasada zatražila oslobađanje njihovog državljanina.

  Ruski ambasador Aleksandar Čepurinje izrazio je revolt “provokacijom prištinskih vlasti prema ruskom državljaninu, saradniku UNMIK-a Mihajilu Krasnoščekovu”, te zatražio “neodložno oslobođenje i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident”.

  Čepurin takođe navodi da je akcija na severu Koosva “krajnje opasna i da se kosi se sa svim postojećim dogovorima”.

  Rusija smatra da je jutrošnji “upad” kosovske policije na sever Kosova i hapšenje 13 Srba “još jedna provokacija Prištine, usmerena na zastrašivanje i potiskivanje nealbanskog stanovništva, kao i uspostavljanje kontrole putem sile”, istakla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) saopštila je da je Policija Kosova tokom akcije na severu pritvorila dvojicu radnika ove misije a tokom obavljanja dužnosti, povodom čega je izrazila zabrinutost oko dešavanja na severu.

  “Obojica su kasnije prebačeni u bolnicu radi lečenja povreda”, dodaje se u saopštenju UNMIK-a.

  Šef UNMIK-a Zahir Tanin istakao je da će “svaka šteta naneta osoblju UN-a biti suočena sa najvišim stepenom diplomatskih i međunarodnih pravnih odgovora”.

  “Jačanje vladavine prava je od suštinskog interesa naše zemlje i regiona”, napisao je na Facebooku kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

  “Organizovani kriminal i krijumčarenje su direktna pretnja našem zajedničkom napretku i to nema veze sa bilo čijom etničkom pripadnošću ili po bilo kojom drugom osnovom. Vlada Srbije ne bi trebalo da potkopava naše napore u borbi protiv organizovanog kriminala”, poručio je Haradinaj.

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je policijska akcija na severu usmerena protiv pojedinaca koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna dela.

  “Nekoliko osoba koje su bile povezane sa ovim delima su carinski zvaničnici, policajci, ali i obični građani. Akcija u opštinama na severu Kosova se odvija uspešno. Kao premijer, potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničemu drugom. Pozivam Srbe na severu da očuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je kosovski premijer na Facebooku.

  Predsednik Skupštine Kadri Veselji kazao je da se “niko neće pobeći od ruke zakona, uključujući i one koji su zloupotrebljavali uniformu i zvanične pozicije koje imaju u državi Kosovo“.

  Ministar pravde Abeljard Tahiri istakao je da je policijska akcija počela u ponedeljak u Prizrenu, a da je nastavljena danas na severu Kosova.

  Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske Srbije

  U Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrđeno je za RSE.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Skupštini Srbije na nastavku vanredne sednice o Kosovu, izjavio da je povodom hapšenja na severu Kosova stupio u kontakt sa predstavnicima Evropske unije i upoznao ih sa situacijom.

  “Saopštili su nam da je u pitanju policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Zamislite akciju protiv kriminala koju vodi Ramuš Haradinaj, to je oksimoron”, rekao je Vučić i dodao da je i predstavnike NATO obavestio o situaciji na severu Kosova.

  “OD NATO-a smo dobili obaveštenje da se ne mešaju u akcije policijske prirode koje se tiču borbe protiv kriminala i korupcije, i da podržavaju nezavisnu državu Kosovo u borbi protiv kriminala”, rekao je Vučić.

  Vučić je kazao i da će Srbija “čuvati mir i stabilnost po svaku cenu”.

  “Naredio sam punu borbenu i bojevu gotovost naše vojske, vojska će zaštititi naš narod ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života našeg naroda”, rekao je Vučić i dodao da su i sve policijske jedinice u punoj pripravnosti.

  Predsednik Vučić je u Skupštini saopštio da su velike zapadne sile reagovale i rekle da akcija kosovskih specijalaca nema veze sa borbom protiv korupcije, već da je reč o prekoračenju mera.

  Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su naoružane jedinice ROSU jutros oko šest sati, upale na sever sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja.

  On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve dileme kakva će biti rekacija države Srbije biti ukoliko se to “odmah ne zaustavi”.

  “To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila”, rekao je Đurić i dodao da je ovo “najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma”.

  Operaciju hapšenja sprovodila je Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom i uz asistenciju ostalih nadležnih jedinica za sprovođene naredbe Osnovnog suda u Prištini.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + = three

  Čitano

  Povezani članci