Povoljnija epidemiološka situacija u Brčkom, moguća relaksacija mjera

Epidemiološka situacija na području Brčko distrikta BiH povoljnija je u odnosu na protekli period. Broj zaraženih korona virusom je u padu, tako da nema govora o uvođenju novih mjera. Vakcinacija stanovništva je u toku.

Prema posljednjim podacima Kriznog štaba (danas u 11 sati) u Brčkom je registrovano 16 novih slučajeva zaraze virusom korona, dok je 1.144 aktivnih slučajeva. Preminule su dvije osobe. Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 2.733 osobe, a hospitalizovane su 32 osobe.

  • Danas je situacija bolja, pa prilično bolja, moglo bi se reći. Nije to još potpuno onako kako bi mi željeli da bude – izjavio je dr. Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko.

On je mišljenja da je ovo kraj trećeg vala korona virusa koji je, kako je istakao, bio dosad najteži po brčanski zdravstveni sistem, sa najvećim brojem umrlih i hospitalizovanih pacijenata. Smatra da bi se trebalo nastaviti sa provođenjem mjera, da je imunizacija stanovništva ključna za suzbijanje i možda prestanak pandemije, te upozorava da bi četvrti val na jesen mogao biti poguban za zdravstveni sistem i stanovništvo.

  • Redovno imamo isporuke kroz Covax mehanizam EU4Health dovoljan broj vakcina, ali s druge strane bitno je istaknuti da je naša lokalna zajednica potpisala sa Sinopharmom direktnu nabavku od 20.000 doza – naveo je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo brčanske Vlade.

U Brčko distriktu je na snazi policijski sat od 23 do 5 sati, a rad ugostiteljskim objektima je ograničen do 22 sata. Ako se povoljnija epidemiološka situacija održi i u narednom periodu, najavljena je relaksacija mjera.

Novinar: Adis Mujdanović