More

  Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

  - Advertisement -

  Nediljko Rimac, ministar zdravstva Federacije BiH, odbio je dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. 

  S ovom odlukom ministra, imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, se poništava, s obzirom na to da je propisano da je za imenovanje obavezna saglasnost federalnog ministra zdravstva.

  Ministar je naveo nekoliko razloga zbog kojih odbija dati suglasnost, kako iz formalnih, tako i iz meritornih razloga.

  Ministarstvo je zaprimilo više prijava u kojima se navodi da ”postoji visok stepen sumnje da predloženi kandidat ne ispunjava tražene uvjete” i to u dijelu koji se odnosi na završen
  postdiplomski studij, tražeći od federalnog ministra da provjeri sve navedene činjenice.

  Sumnje je izrazio i predsjednika Komisije za imenovanje, koji je inicirao da se ponovo provjeri dokumentacija prof. dr. Gavrankapetanovića i da se od federalnog ministarstva zdravstva traži izjašnjavanje o tome prije imenovanja. UO nije uvažio njegov prijedlog.

  Prema propisima, kandidati za generalnog direktora trebaju imati „znanje o zdravstvenom
  menadžmentu“.

  Prof. dr. ismet Gavrankapetanović je kao dokaz o „završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta“ priložio Uvjerenje o završenom drugom ciklusu studija. Analizom dokumentacije i mišljenja nadležnih institucija, ministarstvo je utvrdilo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nema završen postdiplomski studij, kojim se prema ranijem sistemu stjecalo zvanje magistra nauke, već drugi ciklus studija kojim se stječe zvanje
  magistra struke.

  Osim toga, kandidat je predao uvjerenje koje je „privremenog karaktera do izdavanja
  diplome”. Obzirom da je diploma izdata krajem 2021. godine priloženo Uvjerenje više nije
  važeće, čime se prijava kandidata morala odmah odbiti kao nepotpuna.

  Još jedan od razloga za odbijanje saglasnosti je i priloženi dokaz o zvanju nastavnika na Stomatološkom fakultetu, umjesto nastavnika na Medicinskom fakultetu, kako je traženo.

  Podsjetimo, Upravni odbor KCUS-a na sjednici krajem prošle godine za novog generalnog direktora imenovao je većinom glasova Ismeta Gavrankapetanovića, a već dan poslije svoju odluku dostavio Rimcu.

  Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nije mogao preuzeti dužnost bez potrebne saglasnost Nedeljka Rimca, koji je do danas skoro tri mjeseca izbjegavao dati svoj potpis na ovu odluku.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  33 − = thirty two