More

  Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

  Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, saopćeno je iz suda.

  Ovu optužnicu sud je u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu, a sada je rješenjem utvrdio da ispunjava uvjete za suđenje, prenosi Tanjug.

  Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

  Potvrđena optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

  Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, pripadnici formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS-a zajedno sa osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, povređivali tjelesni integritet i učestvovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

  Izvođenje civila

  Na željezničkoj stanici u Štrpcima, Milan Lukić oko 15:30 sati, uz prijetnju oružjem, zaustavio je brzi voz JŽ broj 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar i, pošto su se okrivljeni naoružani automatskim puškama i ručnim bombama rasporedili oko voza, određeni pripadnici jedinice su ušli u voz, izvršili legitimiranje putnika i izveli 20 civila nesrpske nacionalnosti, većinom Bošnjaka, dok su okrivljeni zajedno sa ostalim pripadnicima jedinice stražarili oko voza.

  Potom su ih prevezli do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile istjerali iz kamiona i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu u kojoj su ih svi zajedno tukli, nanoseći im povrede po svim dijelovima tijela.

  Kada su im oduzeli novac i druge vrijedne stvari, okrivljeni su ih primorali da skinu odjeću i da po izuzetno hladnom vremenu, samo u donjem vešu, bosi i krvavi, sa rukama na leđima vezanim žicom, izađu napolje i usput ih ponovo tukli i nanosili im povrede po svim dijelovima tijela, da bi ih zatim ukrcali u kamion kojim su došli.

  U ataru sela Mušići, provodili su ih po grupama do spaljene kuće, gdje su ih Milan Lukić i Boban Inđić, protiv koga se vodi postupak u BiH, nakon komande “Lezi dole” po grupama likvidirali upucavanjem iz vatrenog oružja.

  Ubistva zarobljenih

  Okrivljeni Lukić, Duško i Ljubiša Vasiljević, Lipovac i Ðekić su odvođenjem zarobljenih civila kamionom iz Prelova do Mušića, čuvanjem straže u Mušićima i provođenjem zarobljenih civila od kamiona do mjesta likvidacije, dali odlučujući doprinos izvršenju ubistva 20 zarobljenih civila.

  U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identificirani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. Još se traga za tijelima Esada Kapetanovića, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada Ðečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + two = four