More

  Potvrđena optužnica za ratni zločin u predratnoj općini Brčko

  Bivši pripadnik Crvenih beretki optužen da je silovao ženu bošnjačke nacionalnosti.

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vida-Lujić Nikole (46) zbog osnovane sumnje da je sredinom 1992. godine u Brčkom silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

  Optuženi se tereti da je kao pripadnik paravojne formacije Crvene beretke 20. juna 1992. godine, zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u porodičnu kuću A. Š. gdje je koristeći okruženje prisile i straha žrtve za vlastiti život oštećenu silovao u više navrata, saopćeno je iz Tužilaštva.

  Silovanje je izvršeno pošto je oštećenoj prethodno naređeno da preda zlato i novac koji ima, uz stalno držanje pištolja u ruci optuženog, dok su ostali vojnici izvršili premetačinu i polupali stvari po kući, navodi se u optužnici.

  Saglasno rezultatima istrage, Tužilaštvo Distrikta utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

  U skladu s takvom ocjenom, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Vida-Lujića i dostavilo je nadležnom sudu u Brčkom na dalji krivični postupak.

  Krivični spis vraćen u nadležnost lokalnog pravosuđa

  Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud Distrikta potvrdio je ovu optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti.

  Optužnica Tužilaštva Distrikta protiv Vida-Lujić Nikole, ranije Vida Nikica, podignuta je nakon što je krivični spis s nivoa BiH vraćen u nadležnost lokalnog pravosuđa.

  Po ranijoj optužnici Tužilaštva BiH u ovom slučaju, koja nije stala na pravnu snagu, Sud BiH ocijenio je da je spis, s obzirom na složenost, u nadležnosti lokalnog pravosuđa, kojem je s tim u vezi predmet prenesen na dalje postupanje.

  Budući da je prije nego je što je predmet dostavljen na ocjenu tom sudu istraga u ovom slučaju u cjelosti okončana od strane Tužilaštva Distrikta, to je ubrzo nakon takve sudske odluke uslijedilo podizanje optužnice od ovog tužilaštva i njeno dostavljanje u dalju krivičnu proceduru pred sudovima Distrikta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = sixty four