Potvrđena optužnica u predmetu Simo Đurić i dr.

U optužnici se navodi da je optuženi Simo Đurić, u periodu 2017. i 2018. godine, kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „Pil Comerc“ d.o.o. Brčko kao poreski obveznik, radi izbjegavanja plaćanja PDV-a, ostvario oporezivi promet koji nije evidentirao kroz poslovne knjige niti ga prijavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Foto: Arhiv

Piše: Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 6.9.2019. godine, optužnicu u predmetu Simo Đurić i drugi koja optuženog Simu Đurića tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prijevare iz člana 210. stav 1. u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a pravno lice „Pil Comerc d.o.o. Brčko“ krivično djelo porezne utaje ili prijevare iz člana 210. stav 1. KZ BiH, u vezi sa članom 124. tačka c) KZ BiH i članom 54 KZ BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Simo Đurić, u periodu 2017. i 2018. godine, kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „Pil Comerc“ d.o.o. Brčko kao poreski obveznik, radi izbjegavanja plaćanja PDV-a, ostvario oporezivi promet koji nije evidentirao kroz poslovne knjige niti ga prijavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Za navedeni period optuženi nije podnio prijave za plaćanje poreza što je suprotno odredbama člana 38. i 39. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a samim tim nije ni platio poreza u ukupnom iznosu od 31.065,86 KM. Na taj način oštetio je budžet Bosne i Hercegovine za navedeni iznos.

Pravno lice „Pil Comerc“ d.o.o. Brčko“ je, kao porezni obveznik, raspolagalo protivpravnom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 31.065,86 KM koju je u ime, za račun i korist pravnog lica ostvario optuženi Simo Đurić izvršenjem krivičnog djela.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five × = 50