More

  Potvrđena optužnica protiv pripadnika VRS-a za genocid u Srebrenici

  Optuženi su od 6. do 19. jula 1995. svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata.

  Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

  Optuženi su Mile Kosorić, Borislav Stojišić, Momčilo Tešić i Rajko Drakulić da su od 6. do 19. jula 1995. svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj da se zatvore i pogube vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz srebreničke enklave, a prisilno presele žene, djeca i starci.

  Optuženi su ove radnje poduzimali u sklopu širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je bio usmjeren protiv stanovništva tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

  Ubistvo i odvajanje

  Cjelokupno stanovništvo, njih 40.000 civila, uklonjeno je iz zaštićene zone, dok je 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno.

  Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, Kosoriću, Stojišiću, Tešiću i Drakuliću na teret se stavlja prisilno odvajanje i ubistvo 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno izdvojenih iz konvoja.

  “Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačkog poduhvata u julu 1995. godine. Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS-a, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a“, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

  Kosorić i Tešić su dostupni organima gonjenja u BiH, dok se Stojišić i Drakulić nalaze u drugim državama, javio je BIRN BiH.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × 1 =