More

  Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je a Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv 28 osoba zbog više koruptivnih krivičnih djela.

  Optuženi su Nijaz Krupalija, Irma Burek-Džafović, Majda Musić, Nedim Ušanović i Anes Zaimović zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.

  Kako se dalje navodi u zvaničnom saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevi, Selvir Halilović, Damir Kontik ,Nejra Lilić-Kontik, Samir Demir, Mustafa Dervišević, Sanela Badžak, Seid Hodžić, Almir Peštek, Asima Jajagić, Dino Jajagić, Nahida Brica, Bekim Vejseli, Asmir Hajdarević, Memiš Hajdarević i Asmir Kaplan optuženi su zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, dok su Nijaz Mujan, Arnes Vranj, Mujo Berić, Nedžad Klarić, Atif Okerić, Ajdin Okerić, Najil Čarković, Mirza Izmirlija optuženi za krivično djelo davanje lažnog iskaza.

  Nijaz Krupalija, vozač saniteta u Domu zdravlja “Omer Maslić”, Anes Zaimović, medicinski tehničar u Općoj bolnici “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, Nedim Ušanović, referent osiguranja u Općoj bolnici, Irma Burek Džafović i Majda Musić medicinske sestre koje su radile na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja “Omer Maslić” terete se da su se od oktobra 2021. do marta 2022. godine udružili u grupu koja je u bazu podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo unosila lažne podatke da su osobe vakcinisane i na osnovu toga im za novac izdavali potvrde o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo.

  Za takve lažne potvrde naplaćivali su iznos od 100 do 800 KM, dodaje se iz Tužilaštva KS.

  Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Irmi Burek-Džafović i Majdi Musić zabranu obavljanja poslova zdravstvenog radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u trajanju od deset godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

  Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka iz oblasti kriminalistike i vještaka za mobilne telefonske uređaje i telekomunikacione tehnologije te izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  57 ÷ nineteen =