Potvrđena još jedna optužnica za pronevjeru novca protiv šefice Pošte G. Rahić

Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je još jednu optužnicu protiv G.D. (58) zbog sumnje da je kao šefica Pošte G. Rahić prisvajanjem novca povjerenog u službi počinila krivično djelo pronevjere.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta ona je optužena da je novac od uplata za poštanske usluge zadržavala za sebe pribavivši tako sebi protivpravnu imovinsku korist.

Optuženoj se stavlja na teret da je kao šefica Pošte u G. Rahiću, pri JP BH POŠTA, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu sedam pojedinačnih uplata fizičkih lica.

Ona je potvrde o plaćanju ovjeravala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac u ukupnom iznosu od blizu 500,00 KM zadržala za sebe – navodi se u optužnici.

S tim u vezi, protiv G.D. je podignuta optužnica za krivično djelo pronevjere iz člana 378, stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH optužnica je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđena.

Ovo je druga optužnica kojom se G.D. tereti za pronevjeru novca Pošte u G. Rahiću. Podsjetimo, u septembru prošle godine ona je optužena da je zadržala za sebe novac po osnovu više od tri stotine pojedinačnih uplata fizičkih lica u ukupnom iznosu od 16.860,86 KM.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela.

Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilac Sadika Fatić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

4 × eight =