Potpisan ugovor za izgradnju prve dionice koridora “5c” kroz RS

  Dionica od Tovire do Kostajnice duga je šest kilometara, a koštaće 62,5 miliona evra.

  Foto: AA

  Predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i konzorcijuma koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali su danas u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru “5c” kroz RS na pravcu između petlji “Johovac” i “Rudanka”, odnosno od Tovire do Kostajnice, javlja Anadolu Agency (AA).

  U pitanju je dionica duga šest kilometara koju će ovaj konzorcijum izgraditi za 62,5 miliona evra.

  - Reklama -

  U ime investitora “Autoputeva RS” ugovor je potpisao direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća “Granit” Skoplje u Banjaluci Zoran Trajanovski.

  Potpisivanju u Administrativnom centru Vlade RS prisustvovali su premijer Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

  Koridor “5c” na teritoriji RS-a trebalo bi da bude dug 46,6 kilometara od Doboja do Vukosavlja, a procijenjena cijena izgradnje je 500 miliona evra. “Autoputevi RS” od Evropske banke za obnovu i razvoj obezbjedili su 70 miliona evra kreditnih sredstava, a Evropska unija ponudila je grant sredstva od 20 odsto od iznosa odobrenog kredita, koja će biti plasirana putem investicionog okvira za Zapadni Balkan.

  Na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Stanković je istakao da su stvoreni svi preduslovi i da će uskoro početi radovi na trasi.

  Dušan Topić istakao je da ovaj projekat i most na Savi kod Gradiške predstavljaju dva manja projekta u odnosu na one koje su radili ranije, a da se privode kraju pripreme za veće projekte, kao što je nastavak izgradnje od Doboja, preko Vukosavlja i Brčkog do Bijeljine i Rače odnosno granice sa Srbijom.

  “Zainteresovane su i evropske banke za finansiranje, kineski partneri za koncesije i vjerujem da ćemo uskoro i tu imati odluke i izgradnju sljedećih dionica”, kazao je Topić.

  Neđo Trninić, ministar saobraća i veza RS, rekao je da su u toku dogovori o finansijskoj konstrukciji za drugu fazu koridora “5c” od Rudanke prema entitetskoj granici.

  Radovan Višković, premijer RS, istakao je da je ovaj ugovor važan kako bi bio nastavljen kontinuitet izgradnje sutoputeva.

  “Dobili smo i građevinsku dozvolu od hrvatske strane za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške i s nastavkom izgradnje od Doboja prema Srbiji očekuje se ekonomska opravdanost ovih projekata”, kazao je Višković i dodao da je potrebno što prije definisati trasu autoputa kod Bijeljine obzirom da će Srbija krenuti u izgradnju autoputa od Kuzmina prema Rači.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty six − nineteen =