More

  Potpisan sporazum: Za Koridor 5c još 750 miliona eura od EBRD-a

  Tokom obraćanja Zvizdić je istaknuo značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

  - Advertisement -

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sudjelovao je na premijerskoj sesiji Treće investicijske konferencije o Zapadnom Balkanu u Londonu, koju organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), tokom koje je potpisan dodatni sporazum sa EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na Koridoru 5c u dužini od oko 70 kilometara, od čega je 500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona na teritoriji Republike Srpske, čime bi trebala biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu i ekonomski razvoj BiH, javlja Otisak.ba.

  Tokom obraćanja Zvizdić je istaknuo značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

  Govoreći o prioritetima za regionalne projekte, Zvizdić je istaknuo značaj infrastrukturnih projekata i naglasio da je “neophodno da se što brže realizira njihova implementacija”.

  Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaknuti privredni razvoj i BiH i regiona.

  Rekao je da zemlje regiona trebaju da definiraju zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

  Razgovori o investicijama

  Sesija premijera Zapadnog Balkana održana je nakon službenog otvaranja Konferencije i pozdravnih obraćanja predsjednika EBRD–a Sume Chakrabartija (Sume Čakrabartija), premijera Bugarske Boyka Borisova (Bojka Borisova) i ministra za međunarodni razvoj Velike Britanije Lorda Batesa (Lorda Bejtsa).

  Tokom premijerske sesije razgovaralo se o predstojećim investicijama u infrastrukturu, posebno u saobraćajnu, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da ono što je jako važno za Bosnu i Hercegovinu i za čitav region jeste činjenica da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega, transportne infrastrukture jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja ukupnog regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako Evropske banke za obnovu i razvoj, tako i Evropske investicijske banke.

  Na Konferenciji, pored predsjedavajućeg Zvizdića, učestvuju i premijeri Zapadnog Balkana Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramuš Haradinaj (Kosovo).

  Konferenciji prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty ÷ = four