More

  Potpisan pravilnik: Kontakt tačka BiH sa EUROPOL-om počinje sa radom u maju

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Potpisivanje Pravilnika o radu Nacionalne/zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om, predstavlja važan korak ka ostvarenju pune saradnje između Agencije za provedbu zakona EU (EUROPOL) i agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini. Ceremoniju potpisivanja je danas upriličilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, Patrícia Silveira, šefica Jedinice za strategiju i vanjske odnose u EUROPOL-u, entitetski i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, direktori agencija za provedbu zakona na državnom nivou i šef Policije Brčko Distrikta.

  “Kriminal se ne zaustavlja na granicama, te je prekogranična saradnja u provedbi zakona ključna za sigurnost i zaštitu građana širom Evrope. Drago mi je da je BiH napravila iskorak ka punoj saradnji sa EUROPOL-om. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Punom implementacijom Sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om, a kasnije i potpisivanjem sporazuma o EUROJUST-u i FRONTEX-u, Bosna i Hercegovina će u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno za građane BiH, ali i biti korak naprijed na putu ka EU”, rekao je ambasador Sattler.

  Bosna i Hercegovina je jedina država Zapadnog Balkana bez operativne Kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om. Stavljanjem u punu funkciju Kontakt tačke omogućit će se neposredna saradnja između EUROPOL-a i svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te upućivanje bh. oficira za vezu pri EUROPOL-u u Hag, što će biti veliki korak naprijed u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Takođe će omogućiti razmjenu informacija o kriminalcima putem sistema EUROPOL-ove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), uključujući i bazu podataka SIENA za borbu protiv terorizma.

  “Bosna i Hercegovina, iako jedina država Zapadnog Balkana, koja još nije uspostavila punu saradnju sa EUROPOL-om, preko Zajedničke kontakt tačke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, zbog interesa unutrašnje bezbjednosti, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemalje EU. Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, našu zemlju učiniti bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, kazao je Nešić.

  EU nastavlja pružati podršku operacionalizaciji Kontakt tačke kroz renoviranje prostorija u kojima će biti smještena i donaciju informatičke opreme potrebne za rad Kontakt tačke, koja će biti isporučena u okviru projekta koji se finansira iz IPA sredstava. Ministarstvo sigurnosti se obavezalo prenijeti servere SIENA-e što će omogućiti početak operativnog rada Kontakte tačke u maju 2023. godine.

  “Moramo se zajedno boriti protiv međunarodnih kriminalnih prijetnji kako bismo postigli sigurno i bezbjedno društvo za sve naše građane. Udruživanje snaga postalo je važnije nego ikad. Stoga, ostaje glavni prioritet za Europol da osnaži saradnju sa svim zemljama u regionu”, rekla je gospođa Silveira.

  Nap.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty one ÷ twenty seven =