Potpisan Memorandum o razumijevanju između Skupštine Brčko distrikta i Misije OSCE-a u BiH

Foto / Ustupljeno Otisku

[SAOPŠTENJE] Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec potpisali su danas u prostorijama Skupštine Memorandum o razumijevanju između Skupštine i Misije OSCE-a u BiH.
Potpisivanju Memoranduma, kojem je prethodio radni sastanak, prisustvovali su i potpredsjednik i šefica Stručne službe Skupštine Distrikta Ivo Filipović i Stojanka Knežević i vršiteljica dužnosti šefa Kancelarije OSCE-a u Brčkom Karmelita Simić.
Predsjednik Skupštine Siniša Milić izrazio je zahvalnost šefici Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na potpisivanju Memoranduma za koji očekuje da će doprinijeti daljnjoj demokratizaciji rada Skupštine ali i poboljšanju ukupnih kapaciteta Skupštine i njene Stručne službe.
„Drago mi je da je od strane OSCE-a prepoznat napredak koji smo ostvarili u ranijem periodu pogotovo kada je u pitanju demokratizacija parlamentarnih procedura, koje uključuju razmatranje zakona isključivo u dva čitanja kao i uključivanje opozicije u rad najvažnijih kontrolnih komisija Skupštine. Vjerujem da ćemo, kao što smo već učinili s donošenjem važnih antikoruptivnih zakona i Zakona o mirnom okupljanju, rezultate saradnje sa OSCE-om u okvirima danas potpisanog Memoranduma vidjeti i na nizu drugih kvalitetnih zakonskih rješenja u različitim oblastima“, istakao je predsjednik Milić.
Zahvalnost za potpisivanje Memoranduma izrazila je i ambasadorka Kavalec ističući da je ovaj memorandum postavio principe i oblasti saradnje između Skupštine Distrikta i Misije OSCE-a u BiH.
„Oblasti saradnje koje se ogledaju u Memorandumu o razumijevanju fokusiraju se na transparentnost, dopiranje javnosti i učešće građana, zakonodavnu efikasnost i parlamentarnu saradnju u zemlji i regionu. Kroz Memorandum o razumijevanju nastavit će se daljnja modernizacija rada Skupštine Brčko distrikta i provođenje reformi “, istakla je ambasadorka Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.
Ambasadorka Kavalec je dodala da je važno fokusirati se na transparentnost parlamenata, jer to doprinosi izgradnji povjerenja javnosti u institucije.

Povodom dvadeset pet godina rada Misije OSCE-a u BiH, ambasadorka Kavalec nastavila je današnju posjetu Distriktu simboličnom ceremonijom sađenja drveća u područnoj školi u naselju Grčica.

Skupština Brčko distrikta BiH

 

--