More

  Ribić, Iljazović, SDA i SP iz Brčkog poručuju: Postojanje sumnje o ozbiljnom i svjesnom kršenju….

  - Advertisement -

  Izražavamo duboku zabrinutost zbog trenutne političke situacije i moguće zloupotrebe rada Skupštine od strane vladajuće većine, ugrožavajući njen integritet, degradiranjem demokratskih procesa koje smo gradili dugi niz godina. Na protekloj, 50. sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH koja je održana 20.09.2023. godine zapažena je ozbiljna povreda procedura i pravila rada Skupštine gdje se grubo prekršio Poslovnik o radu, te zloupotrijebio položaj vladajuće većine. Naime, riječ je o utvrđivanju i definisanju kvoruma Skupštine odnosno prisustvo dovoljnog broja zastupnika kako bi se održao zakoniti rad koji neophodan i kao minimum za glasanje kako bi se donosile validne odluke. Ako kvorum koji je neophodan za tačku koja se razmatra nije ispunjen, ne može se pristupiti glasanju, kako je i predočeno u Poslovniku o radu Skupštine.  

  U Članu 83. (Utvrđivanje kvoruma za donošenje odluka) u stav (2) stoji, da se za kvorum broji potrebna većina zastupnika koji su „prisutni i glasaju“. „Zastupnici glasaju“ na način da su „ZA, Protiv ili Uzdržani“ što reguliše Član 100. stav (3) Poslovnika o radu Skupštine Brčko distrikta BiH. Također u Članu 100. (Način glasanja), u stavu (5) koji utvrđuje način glasanja, stoji da se prilikom donošenja odluka iz člana 33a stava 1 Statuta Distrikta, suzdržani glasovi se ubrajaju pri utvrđivanju kvoruma, ali se ne ubrajaju pri utvrđivanju potrebne većine niti se ubrajaju u ukupan broj glasova zastupnika koji su glasali, tako da se potrebna većina utvrđuje samo u odnosu na broj glasova onih koji su glasali “za” i “protiv”.

  Rezultati spornog glasanja koji su se odnosili na tačke 16, 17, 18 i 19 su pokazali da je 13 zastupnika glasalo „ZA“ a u isto vrijeme nije bilo „UZDRŽANIH“ ili „PROTIV“. Prijavljeno je 19 zastupničkih kartica, dok je fizički 16 zastupnika bilo prisutno u plenarnoj sali Skupštine, od kojih 3 zastupnika nisu učestvovali u glasanju zbog sukoba interesa a koje predsjedavjući Skupštine ubrojao u kvorum i tim postupkom prekršio Poslovnik o radu. Ista manipulacija digitalnog mehanizma je primijenjena i na ostale pomenute tačke.  

  Falsifikovanje kvoruma i zloupotreba zastupničkih kartica koje ostanu uključene i nakon što zastupnici napuste prostorije za zasjedanje predstavlja lažno brojanje prisutnih radi donošenja odluka i predstavlja ozbiljan prekršaj. Također, važno je napomenuti, pojedini zastupnici da bi dali legitimitet sjednici svojim prisustvom (držanjem kvoruma) svjesno su prekršili Član 17 (Zabrana glasanja u slučaju sukoba interesa).

  Rukovodstvo Skupštine je na jedan politički nekorektan i krajnje neistinit način procijenilo da može da definira skupštinski kvorum, pri tome su nas doveli u zabludu o krajnjem ishodu glasanja koji samo odgovara pripadnicima Skupštinske većine.  

  Ovim putem želimo da informišemo javnost i građane da ćemo se obratiti svim relevantnim institucijama i nadležnim organima kako bi prijavili kršenje institucionalnih normi i omogućili sprovođenje adekvatne istrage. 

  Pokrenućemo postupak ocjene usklađenosti i validnosti Odluka koje su usvojene na poslednjoj sjednici Skupštine, te postupak utvrđivanja sukoba interesa koji se dogodio pri glasanju zastupnika uz vjerovatnoću kršenja Poslovnika o radu Skupštine i Statuta Brčko distrikta BiH pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH. Ako želimo da vratimo povjerenje građana u rad i demokratsku suštinu Institucija Distrikta važno je da se otkrije istina i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se sačuvala zakonska i demokratska priroda parlamentarnog procesa u nadi da se više nikada ne ponove ovakvi neprimjereni postupci od strane nosioca najodgovornijih funkcija u našoj zajednici.

  Ukoliko se potvrde navedene nepravilnosti u podrivanju bazičnog parlamentarnog procesa tražićemo ličnu i političku odgovornost najodgovornijih aktera.

  – Poslanički klub SP

  – Poslanički klub SDA

  – Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH Bahrija Ribić i Abdulah Iljazović

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twelve ÷ = two