More

  Poslodavci se snalaze: Mladi odlaze, penzioneri rade

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Teška ekonomska i društveno-politička situacija dovele su do sve većeg odliva stanovništva, što za posljedicu ima nedostatak radne snage. Prema trenutnim procjenama, našoj zemlji nedostaje 30.000 radnika, od toga 20.000 u FBiH i 10.000 u entitetu RS.

  Stekli uvjete

  Osim toga, inflacija i poskupljenja doveli su do toga da penzioneri jedva preživljavaju i svakodnevica im biva sve teža. To je razlog zbog kojeg sve više građana nastoji zadržati svoj angažman i nakon penzionisanja. Poslodavci ističu da je taj kadar, bez obzira na godine, poželjan jer ima radno iskustvo i znanje.

  Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su poslodavci u FBiH predložili da se i ova oblast zakonski uredi te da imaju zakonska rješenja.

  – Trenutno mogu raditi samo penzioneri koji su stekli uvjete za punu penziju, s tim da imaju pravo da primaju penziju, ali im se moraju plaćati puni doprinosi kao radniku. Svi ovi koji su u penziji po nekim drugim osnovama nemaju pravo da rade, odnosno, ako žele raditi, moraju zamrznuti penziju i ne primati je, što se, naravno, baš i ne isplati – kazao je Smailbegović.

  Mogu pomoći

  Ipak, zbog teške ekonomske situacije i zakonske regulative smatra da je veliki broj penzionera zaposlen nacrno.

  – Jednostavno treba napraviti sistem tako da i oni uđu u taj sistem te da plaćaju dio doprinosa, da su prijavljeni, a mislim da nema smisla plaćati pune doprinose – istakao je Smailbegović.

  Dodao je kako penzioneri, iako nisu aktivna radna snaga, mogu biti od pomoći u radu i olakšati trenutnu situaciju. Poslodavci navode da je u periodu sveopćeg nedostatka kadra svaki radnik bitan i da ga objeručke prihvata.

  U RS zaposleno 6.830 penzionera

  Kada je riječ o RS, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ovog entiteta kazali su da je, zaključno s februarom, status osiguranika, odnosno zaposlenog imalo 6.830 penzionera.

  Od toga, njih 6.384 su korisnici starosnih penzija, a 446 invalidskih.

  Avaz.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = 10