More

  Porodice čekaju rješavanje pitanja kolektivnih centara u Brčkom

  Alternativni smještaji u Brčkom su u veoma lošem stanju, možda i najlošiji u državi.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta danas je u nastavku 27. redovne sjednice razmatrala informaciju o realizaciji projekta CEV 2 kroz koji je planirano zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja. U pitanju su sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope, odnosno kreditna sredstva za koja se BiH zadužila, a Brčko distrikt sudjeluje u tom kreditu sa iznosom od 1.407.000 eura.

  Kroz projekt je prethodno planirana realizacija šest potprojekata: Prutače, Grbavica, Cerik, Brka, Ivici i Bukvik. Te procjene su rađene 2011. godine, banka je u međuvremenu podigla standarde za izgradnju tih objekata što je uvjetovalo da procijenjene vrijednosti iz današnje perspektive nisu kao one rađene prije šest godina.

  “Sada svih šest potprojekata ne možemo uklopiti u zaduženje za koje je Brčko duženo. Vladi je predočena informacija i procjene i prijedlog da se krene u faznu realizaciji potprojekata koji su tehnički spremni”, rekla je Jelena Nikić Damjanović,šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja.

  Vlada, međutim, nije htjela brzati s tim zaključkom te je odlučeno da se o tome detaljnije informiše, sa mnogo više detalja i mogućih rješenja. Inače, alternativni smještaji u Brčkom su u veoma lošem stanju, možda i najlošiji u državi.

  “Humanitarno naselje Prutače je opterećeno najvećim problemima, jer je i najveće. Tamo je problem i komunalne infrastrukture. Banka traži mjere energetke efikasnosti, prihvataj otpadnih voda, uređenje vanjske infrastrukture. Sve je to uvjetovalo povećanje cijena. Procjena samo za Prutače je 3,7 miliona eura a naše zaduženje cjelokupno je 1,4 miliona.”

  Okvirni sporazumi su potpisani 2014. godine. Rokovi su takvi da se određuje oko druge tranše kredita, što i Brčko mora učiniti. To podrazumijeva i ubrzanje realizacije i implementacije kako bi se sredstva prve tranše od 140.000 eura učinila operativnim. Odluka o svemu je na Vladi Distrikta i nju čeka 270 porodica smještenih u šest kolektivnih centara u Brčkom.

  Bez značajnog napretka u procesu ispunjavanja mjera iz Reformske agende

  Obaveze Odjeljenja za evropske integarcije i međunarodnu saradnju svakako su redovno izvještavanje Vlade i Skupštine o ispunjavanju mjera akcionog plana proizašlog iz Reformske agende, te onoga što se čini po pitanju srednjoročnog programa prioriteta Brčko distrikta. To je učinjeno jutros. Nažalost, u odnosu na prethodni izvještaj, Odjeljenje se ne može pohvaliti značajnijim napretkom.

  “Kada je u pitanju Reformska agenda postoje predviđene 62 mjere. Mi smo u ovom trenutku završili njih šest, 34 su u toku. Ima mjera koe js eprovode kontinuirano. Nažalost, 21 nismo ni započeli. Kada je u pitanju srednjoročni program prioriteta bilo je predviđeno 286 mjera. 22 su završene. Najveći dio tih mjera se odnosi na zakonsku regulativu”, rekla je Delfa Dejanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

  Odobren program utroška sredstava za grantove MZ i NVO

  Danas je održana i 23. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta, na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove. Tema vanredne sjednice bio je peti dio utroška sredstava grantova koji se odnose na mjesne zajednice, nevladine organizacije i udruženja građana. Ovim programom obuhvaćeno je njih 45 u iznosu od oko 200.000 maraka i njime se privodi kraju utrošak sredstava predviđenih za ove namjene. Druga tačka vanrednog zasijedanja bio je program utroška sredstva po javnom pozivu.

  “186.000 maraka za nevladine organizacije, 50% je za ostale a 50% za organizacije koje se bave pitanjima mladih. Komisija je taj posao radila i projekti 20 udruženja i organizacija su prihvaćeni. Ugovori će biti potpisani i oni te projekte mogu početi realizovati. Kriteriji koje komisija bodovala svakako su održivost projekata, institucionalna sposobnost organizacija da provedu te projekte. Bilo je i onih tema koje proizilaze iz aktuelnih strategija Vlade Brčko distrikta, pitanja vezanih za rješevanje problema mladih, korupcije…”, rekao je Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = two