More

  Porezna uprava blokirala račune Željeznicama FBiH zbog duga od 103 miliona KM

  Vlada obećala pomoć.

  - Advertisement -

  Kako Klix.ba saznaje, Porezna uprava FBiH je blokirala sve račune JP Željeznice FBiH zbog dugovanja.

  Blokada računa je nastupila jučer, piše Klix, a u pitanju su dugovanja koje je preduzeće Željeznice FBiH napravilo ranije, i ona iznose 103 miliona KM.

  Direktor Porezne uprave Šerif Isović za Klix.ba je kazao da je Željeznicama FBiH izdato rješenje o ograničenju prava raspolaganja sredstvima na računima.

  Kontaktirali smo i direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića, ali nismo uspjeli dobiti komentar, piše Klix. Ovo preduzeće u posljednje vrijeme pozitivno posluje, a imaju i blagonaklonu Vladu FBiH iza sebe, koja im je obećala pomoć u nekoliko navrata.

  Nezvanično, Vlada FBiH bi već u petak mogla razmatrati novonastalu situaciju u Željeznicama FBiH s prijedlogom reprograma duga.

  Aktivnosti Željeznica FBiH u posljednje vrijeme su očite. Uvedena je putnička linija od Sarajeva prema Čapljini, a u međuvremenu je dogovoren i izvoz gipsa u Hrvatsku. Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH, posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko-sanskog kantona. Ipak, veliki teret poslovanju ovog preduzeća predstavljaju dugovi napravljeni u prošlosti.

  Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je za Klix.ba izjavio da budućnost Željeznica vide u teretnom prijevozu, koji je u konstantnom porastu.

  “U prvih pet mjeseci ove godine Željeznice FBiH prevezle su 105.974 putnika. Nakon ponovnog uvođenja u saobraćaj linija ka jugu, očekujemo povećanje broja putnika, posebno u turističkoj sezoni”, poručuju iz Željeznica FBiH.

  S druge strane, prosječni dnevni transport robe na mreži pruga ŽFBiH iznosi blizu 25.000 tona, a godišnji promet robe iznosi blizu 9 miliona tona.

  Željeznice FBiH trenutno zapošljavaju 3.339 radnika, a kako ističu, u posljednje 2 i po godine nije bilo novih zapošljavanja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty eight ÷ four =