Popuštanje mjera podrazumijeva nastavak odgovornog ponašanja glede covida-19, ali i priliku za ubrzavanje reformi

  „U Brčkom već više od mjesec dana nema novih slučajeva covida-19, što je postignuće na koje cijela zajednica treba biti ponosna i za koje treba pohvaliti napore organa vlasti,“ naglasio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

  Izjavio je kako je Vlada Distrikta najavila nastavak popuštanja restrikcija, ali i istaknuo da je opasnost još uvijek vrlo prisutna. Stoga će svi – građani, poslovni subjekti i institucije – morati biti na oprezu ukoliko žele zadržati ovaj pozitivni trend. To znači strogo pridržavanje preostalih mjera, te pojačana svijest o javnom zdravlju i socijalnom distanciranju, dodao je supervizor.

  Supervizor je danas održao sastanak putem video-linka sa zamjenikom gradonačelnika Brčkog Antom Domićem, predsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem i zamjenikom predsjedavajućeg Ivom Filipovićem. Pohvalio je njihov kontinuirani rad na očuvanju ekonomije i napretku u reformama. Scanlan je pozdravio započete pripremne radove za rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja te pozvao vlasti da se nastave fokusirati na korake kojim bi omogućili da projekat modernizacije luke može početi krajem ljeta ili početkom jeseni.

  Scanlan je također podvukao potrebu za ubrzanim napretkom kada je u pitanju usvajanje novog zakona o udruženjima i fondacijama. Transparentno trošenje javnih sredstava i borba protiv korupcije su ključni kako bi se vratilo povjerenje građana u rad institucija Distrikta. U tom smislu, pohvalio je i podršku Skupštine za uspostavu javnog registra primanja zaposlenih u javnom sektoru u Distriktu. Ove inicijative, skupa sa usvajanjem zakona o nacionalnim manjinama, trebaju biti okončane prije perioda predizborne kampanje. To će pomoći da se stvori okruženje u kojem će se kampanja zasnivati na očuvanju napretka u poboljšanju javne uprave i javnih usluga, te rastu privatnog sektora u Brčko Distriktu, dodao je supervizor.

  Supervizor se također sastao putem video-linka i sa Ilijom Studenom, predsjednikom Uprave „STUDEN & CO Holdinga.“ Razgovarali su o trenutnom statusu javno-privatne inicijative između Vlade Distrikta i „STUDEN & CO Holdinga“ kojom se promiče poboljšanje poslovnog okruženja neophodno za privlačenje domaćih i stranih investicija, što uključuje i projekat „Slobodna ekonomska zona“ kao prvi u nizu projekata „STUDEN & CO Holdinga.“ Supervizor je pozdravio ovu javno-privatnu inicijativu kao ključno partnerstvo za privlačenje dobro plaćenih radnih mjesta u privatnom sektoru koja će pokrenuti ekonomiju Distrikta i donijeti prosperitet cijeloj zajednici.

  Autor: OHR