Poplave u pojedinim dijelovima Brčko distrikta, vodostaj raste

  Redovne mjere odbrane od poplava u Distriktu su na snazi od ponedjeljka ujutro, kada je vodostaj Save u Šamcu prešao 650 cm.

  "Pojavila se malo veća količina vode u odnosu na jučer u Kolobari, Srpskoj Varoši i na Burića Brdu" [Otisak.ba]

  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

  Vodostaj rijeke Save u Šamcu konstantno raste i po zadnjem mjerenju iznosi 675 cm, tako da su na području Brčko distrikta i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava, a poplavljeni su pojedini dijelovi Distrikta, kazao je u izjavi za Otisak.ba koordinator za krizne situacije u Odjelu za javnu sigurnost ove lokalne zajednice Mirsad Hasanbašić.

  Redovne mjere odbrane od poplava u Distriktu su na snazi od ponedjeljka ujutro, kada je vodostaj Save u Šamcu prešao 650 cm.

  “Stanje je isto kao jučer, samo se pojavila malo veća količina vode u poplavljenim područjima. Poplavljen je put prema Drenavi. U Goricama, zaseok Tinjaš, poplavljen je pristupni put. Pojavila se malo veća količina vode u odnosu na jučer u Kolobari, Srpskoj Varoši i na Burića Brdu. Na Rosuljama je došlo izlijevanja kanalizacije. Ništa kritično”, naveo je Hasanbašić.

  Konstantan rast vodostaja

  On je kazao da se u narednih nekoliko dana očekuje konstantan rast vodostaja Save.

  Istakao je da su ekipe Odjela za javnu sigurnost u pripravnosti te da, ukoliko se ukaže potreba za hitnim intervencijama, građani mogu kontaktirati Civilnu zaštitu na broj 121.

  Vanredne mjere odbrane od poplava u Distriktu bit će proglašene ako vodostaj Save u Šamcu pređe 700 cm.

  Zabrana plovidbe

  Zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava na rijeci Savi na području općina Gradiška i Srbac, Kapetanija pristaništa Brčko zabranila je plovidbu za sve učesnike, osim za plovila angažirana na spašavanju.

  Kapetanija je o zabrani obavijestila sve komandante brodova, brodarska preduzeća, vlasnike brodova, plutajućih objekata, čamaca, te sve druge učesnike u plovidbi.

  “Zabrana traje do ukidanja vanredne odbrane od poplava, a Kapetanija pristaništa Brčko će putem saopštenja obavijestiti o prestanku zabrane za plovidbu”, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, u čijoj je nadležnosti Kapetanija pristaništa Brčko.

  Iz Kapetanije upozoravaju učesnike u plovidbi da na ostalim dionicama rijeke Save plove smanjenom brzinom i sa povećanim oprezom.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine + one =