Poplave u Brčkom: Vodostaj raste, blizu proglašenje vanrednih mjera

  U Brčkom je na snazi Odluka o proglašenju redovnih mjera odbrane od poplava, dok se vanredne mjere proglašavaju kada Sava dostigne nivo od 700 cm.

  Vodostaj rijeke Save u četvrtak u 8 sati iznosio je 691 cm na mjernoj stanici Šamac [Otisak.ba]

  Fotoreporteri: Haris Kikić i Kenan Ibrišimović

  Vodostaj rijeke Save i dalje raste te je došao blizu nivoa kada se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, javlja Otisak.ba.

  Prema izvještaju Odjeljenja za javnu sigurnost u brčanskoj Vladi, vodostaj rijeke Save u četvrtak u 8 sati iznosio je 691 cm na mjernoj stanici Šamac.

  U Brčkom je na snazi Odluka o proglašenju redovnih mjera odbrane od poplava, dok se vanredne mjere proglašavaju kada Sava dostigne nivo od 700 cm.

  Koordinator za krizne situacije u pomenutom odjelu Mirsad Hasanbašić kazao je u izjavi za Otisak da je u posljednja 24 sata vodostaj rastao smanjenim intenzitetom u odnosu na protekle dane, te da se rast očekuje i u narednih dan-dva.

  Što se tiče gornjih tokova rijeka na teritoriji Distrikta (Brka i Tinja) trenutno nema problema sa vodostajima.

  Stanje na klizištima se prati i nije bilo bitnih pomjeranja tla ni ugrožavanja stambenih jedinica i infrastrukturnih objekata, izuzev odrona na lokaciji Fabrike vode na Plazuljama.

  Plavljenje stambenih objekata

  S ciljem praćenja stanja na terenu Vlada je u četvrtak održala kolegij na kojem su nadležna odjeljenja iznijela informaciju o aktivnostima koje su provedene u proteklim danima.

  Prema spomenutom izvještaju, u posljednjih nekoliko dana došlo je do plavljenja stambenih objekata na nekoliko lokacija: Burića Brdo, Kolobara, Rosulje i Srpska Varoš.

  Poplavljen je pristupni put za 15 stambenih objekata u Goricama, u zaseoku Tinjaši, te put prema zaseoku Drenova u Marković Polju.

  Obilaskom terena i praćenjem vodostaja rijeke Save uočeno je da dolazi do plavljenja poljoprivrednih parcela u mjesnoj zajednici Krepšić, gdje je na nekoliko domaćinstava poplavljeno nekoliko objekata za smještaj stoke.

  Intervencije, stanje pripravnosti

  Odjeljenje za javnu sigurnost, u saradnji s Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, u stalnoj je komunikaciji s građanima i provelo je niz intervencija.

  Nadležne službe su u stalnom dežurstvu, obilaze teren, a u aktivnosti su uključene i nevladine organizacije.

  Vlada je zaključila da sva odjeljenja budu u stanju pripravnosti te apelovala na građane u ugroženim područjima da preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja ličnih materijalnih dobara, vrijednih stvari i stoke.

  Građanima u slučaju potrebe za informacijama ili pomoći na raspolaganju su brojevi Operativno-komunikacijskog centra 121 i 123.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 ÷ = one