Poplave u Brčkom: Blago pogoršanje stanja

  Vlada Distrikta u petak nije održala kolegij, ali je gradonačelnik Siniša Milić kao komandant aktivirao štab Civilne zaštite koji će se nalaziti u stalnom zasjedanju.

  Dio puta ispod savskog mosta je totalno neprohodan [Otisak.ba]

  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

  Na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u petak je došlo do blagog pogoršanja stanja sa poplavama, kazao je u izjavi za Otisak.ba koordinator za krizne situacije u Odjelu za javnu sigurnost Mirsad Hasanbašić.

  U posljednjih nekoliko dana došlo je do plavljenja stambenih objekata na nekoliko lokacija: Burića Brdo, Kolobara, Rosulje i Srpska Varoš, a stanje u petak se pogoršalo.

  “Podrumske prostorije Savske džamije su poplavljene. Sinoć smo imali intervenciju. Dio puta ispod savskog mosta je totalno neprohodan”, naveo je Hasanbašić.

  Od ranije je poplavljen i pristupni put za 15 stambenih objekata u Goricama, u zaseoku Tinjaši, te put prema zaseoku Drenova u Marković Polju.

  “Bili smo u Drenovi jutros. Tamo ima šest stanovnika. Nema nikakavih problema. Oni su na sigurnom”, kazao je on.

  Stanje sa poljoprivrednim parcelama u mjesnoj zajednici Krepšić, gdje je na nekoliko domaćinstava poplavljeno nekoliko objekata za smještaj stoke, u petak se pogoršalo.

  Vodostaj rijeke Save na mjernoj stanici Šamac u 12 sati iznosio je 690 cm, što je nekoliko centimetara manje u odnosu na mjerenje u četvrtak u ovom terminu.

  U Brčkom je na snazi Odluka o proglašenju redovnih mjera odbrane od poplava, dok se vanredne mjere proglašavaju kada Sava dostigne nivo od 700 cm.

  Štab civilne zaštite u stalnom zasjedanju

  Vlada Distrikta u petak nije održala kolegij, ali je gradonačelnik Siniša Milić kao komandant aktivirao Štab civilne zaštite koji će se nalaziti u stalnom zasjedanju.

  “Članovi Štaba moraju biti dostupni 24 časa. Biće formirani timovi koji će biti na raspolaganju za preduzimanje eventualnih mjera iz nadležnosti svih odjela, institucija i preduzeća”, navedeno je Otisku iz Vlade.

  Štab civilne zaštite čine, osim predstavnika odjeljenja Vlade, i predstavnici Policije, Crvenog krsta, Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” i javnih preduzeća “Putevi Brčko”, “Komunalno Brčko”, “Luka Brčko” i “Radio Brčko”.

  “U toku je obilazak terena. Imamo pripreme za aktivnosti zbog sniježnih padavina, pa ćemo biti u pripravnosti. Imamo danas sastanak sa nevladinim organizacijama. Štab je u zasjedanju od jutros”, kazao je Hasanbašić.

  Građanima u slučaju potrebe za informacijama ili pomoći na raspolaganju su brojevi Operativno-komunikacijskog centra 121 i 123.

  Prognoza: Vanredne mjere krajem naredne sedmice

  Brčanski meteorolog Mirza Mujanović za Otisak prognozira da će se od subote pa tokom naredne sedmice snijeg naglo topiti.

  “Doći će do porasta vodostaja manjih brčanskih rijeka. Očekuje se njihovo izlijevanje iz korita te plavljenje okolnog zemljišta, puteva i objekata u blizini. Sava koja trenutno stagnira naredne sedmice će opet biti u porastu zbog porasta vodostaja rijeke Bosne i naglog topljenja vrlo obilnog snijega koji je pao u srednjoj Bosni.”

  Krajem naredne sedmice će vodostaj Save biti u fazi vanrednih mjera odbrane od poplava, prognozira Mujanović.

  “Razlog je drastično otopljenje koje se očekuje već naredne sedmice kada će se posvuda u BiH mjeriti od 12 do 17°C, osobito od srijede.”

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty eight − = 35