More

  Ponovo izabran Tomaš, nastavak anarhije i bezakonja

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Pravosudna komisija Brčko distrikta na današnjoj sjednici ponovo je donijela odluku, po treći put, da se na poziciju člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) izabere sudija Dragan Tomaš, koji se izjašnjava kao Ostali, iako VSTV zahtijeva da se imenuje Bošnjak, saznaje Otisak.ba.

  Pravosudna komisija ne može donositi autonomne odluke suprotno Zakonu o VSTV-u i zahtjevu VSTV-a, od 07.12.2016. godine (traži se Bošnjak muškarac). Ovime se krše Zakon o Pravosudnoj komisiji i Zakon o VSTV-u, te nastavljaju anarhija i bezakonje u ovoj instituciji.

  Odluke Pravosudne komisije nisu zasnovane na zakonu, što je dva puta potvrdio VSTV i ukazao na nezakonitost. Članovi ove komisije su predsjednici sudova, koji su bili dužni da odlučuju bez predrasuda prema Bošnjacima, da ne krše Zakon o VSTV-u i odluku VSTV-a, od 07.12.2016. godine, te da ne krše ustavne odredbe o konstitutivnosti naroda, odlučujući tri puta suprotno traženju VSTV-a.

  Novi mandati za Grčevića i Kaurinovića

  Kako su Otisku potvrdili dobro upućeni i pouzdani izvori, ako Tomaš ode za člana VSTV-a, predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević će dobiti mandat od 21 godinu, a predsjednik Apelacionog suda u ovom gradu Damjan Kaurinović od 27 godina. Grčević ima mandat do 2018. godine, a Kaurinović do 2022. godine.

  Kako izvori navode, Tomaš treba da osigura Grčeviću još jedan mandat nakon 2018. godine, a Kaurinoviću nakon 2022. godine.

  “Grčeviću i Kaurinoviću to bi osigurala i Maida Kovačević, sutkinja u Apelacionom sudu. Zato je na osnovu lobiranja u VSTV-u, nakon prve odluke, promijenjen kriterij da može biti i Bošnjakinja”, pojašnjava izvor Otiska.

  Ni VSTV nije imao pravo na osnovu Zakona o VSTV-u mijenjati strukturu, čime je prekršio Zakona o VSTV-u. Također, bitno je istaći da je Tomaš sudija “od neki dan”, te da je pred penzijom.

  Svjesno kršenje zakona

  Predsjednici VSTV-a od osnivanja uvijek su bili Srbi, dok su funkciju člana VSTV-a iz Brčkog uvijek obavljali Bošnjaci. Po riječima predsjednika Pravosudne komisije Safet Pizovića, VSTV je uvijek i zahtijevao da se na poziciju člana iz Brčkog imenuje Bošnjak, te u ranijem periodu nije bilo kršenja u tom pogledu.

  “Izborom sudije Tomaša prekršen je zahtjev VSTV-a”, kazao je prošle srijede u izjavi medijima Pizović, čime je priznao da se u Pravosudnoj komisiji svjesno krše zakoni.

  Mandat trenutnom članu VSTV-a iz Brčkog Zijadu Kadriću istekao je jučer.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty six = seventy five