More

  Poljoprivredna i medicinska škola Brčko: Očekuje se ogroman odziv učenika za upis

  - Advertisement -

  JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko za narednu školsku godinu je planirala upis 10 odjeljenja, i to u tri područja rada. Prvo područje rada je poljoprivreda – prerada hrane, gdje su planirani četverogodišnji smjerovi, dva odjeljenja poljoprivrednih tehničara, jedan prehrambeni i jedan veterinarski.

  Kada je u pitanju područje rada – zdravstvo, nude se dva odjeljenja medicinskih tehničara. Kako navodi direktor Bečić, traženo je od Odjela za obrazovanje Vlade Distrikta, da se realizuju tri, ali da Vlada Brčko distrikta nije odobrila takvo nešto.

  Kada su u pitanju ostale djelatnosti, a koje se vezuju za četverogodišnji nivo, upisat će se i jedno odjeljenje ekoloških tehničara. Svako navedeno odjeljenje po 20 učenika.

  Kada se radi o trogodišnjem nivou, upisuje se po jedno odjeljenje cvjećara, vrtlara i frizera, a u skladu sa potrebama, tačnije, svake treće godine upisuju se odjeljenja kao što su pekari, voćari–vinogradari ili mesari. Za narednu školsku godinu planirali su upisati voćare-vinogradare, a narednih godina će se odlučiti o budućim koracima.

  Direktor Sead Bečić i ove godine očekuje ogroman odziv učenika za upis.

  „Uvijek nas pitaju šta je to što mi preporučujemo i preferiramo? Mi nastojimo jednako tretirati sve smjerove u našoj školi i, hvala Bogu, situacija je pokazala da se oni međusobno nadopunjuju i ta slika na kraju daje jednu izvrsnu cjelinu, jedna zaista prelijepa i idilična slika između učenika”, rekao je on.

  Dodao je i to da svake godine upisuju sve kvalitetnije učenike, što rezultira višom prosječnom ocjenom na kraju svake školske godine.

  „Najveće interesovanje vlada za zanimanja zdravstvene struke, tačnije medicinare. Ubuduće ćemo zadržati istu upisnu politiku, sa tim da će biti jedan prijedlog da se za školsku godinu 2018/2019. upisuje jedno odjeljenje kozmetičkih tehničara, umjesto frizera, i otprilike ta smjena bi se vršila svake treće godine”, kaže direktor Bečić.

  Direktor JU Poljoprivredne škole ističe kako je baš ova upisna politika prilagođena potrebama rada na našem, ali i na inostranom tržištu, s obzirom na to da mladi često svoju budućnost vide van naše države. Pozvao ih je da iskoriste svoje potencijale i primjene ih baš ovdje, jer, kako navodi, radi se o briljantnim učenicima koji zaista mogu doprinijeti razvoju zajednice.

  Za kraj je dodao kako se maksimalno radi na obezbjeđivanju opreme za praktični dio rada te stavlja akcenat na jedan novi i savremeni standard sticanja novih znanja.

  U JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi očekuje se upis oko 200 učenika, raspoređenih u deset odjeljenja.

  Piše: Safet Imamović
  Foto: Kenan Ibrišimović

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  15 ÷ = three