Poljoprivreda, poljoprivredni podsticaji, korupcija?

Foto-ilustracija

Gotovo 26 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini, a problem korupcije je i dalje glavna kočnica svih daljih reformi koje bi doprinjele uspostavljanju funkcionalne i samoodržive zemlje.

Jedan od glavnih problema je korupcija tokom raspisivanja javnog  poziva za podsticaje u poljoprivredi.

Zbog toga smo suočeni da sve više ljudi odustaje ili smanjuje poljoprivrednu proizvodnju, što stvara čitav niz dodatnih problema, povećava se nezaposlenost, smanjuju se doprinosi državi, sve više zavisimo od uvozne robe koju itekako sami možemo kvalitetnije da proizvodimo.

I pored oformljenih bezbroj tijela za borbu protiv korupcije kako na nivou države, tako i na teritoriji Brčko distrikta, nije ostvaren nikakav pomak naprijed, korupcija i dalje žari i pali.

Brojni poljoprivredni stručnjaci već duži niz godina upozoravaju na katastrofalno stanje prilikom dodjele podsticaja u kojem vlada  anarhija, i da planirani podsticaji neće dati očekivane rezultate te da će u velikoj mjeri biti uzalud bačen novac.

Poljoprivredni proizvođači posebno su nezadovoljni pravilnikom u oblasti podsticaja, jer aktuelni pravilnik važi samo godinu dana, te su proizvođači prilikom apliciranja za podsticaj dužni uvijek obnavljati kompletnu dokumentaciju, umjesto da dopune aktuelnu. Takođe, jedan od problema je i u kašnjenju usvajanja budžeta, što se direktno ogleda u kašnjenju isplate subvencija, pa su pojedini proizvođači primorani podizati kredite da bi finansirali sjetvu.

Da li će novi pravilnik o podsticajima u poljoprivredi popraviti dosadašnje stanje ostaje da se vidi?!

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

--