More

  Politički obračuni preko optužnica?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zbog eventualno potvrđene optužnice za krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci brčanski funkcioneri obavezni su da podnesu ostavku na funkciju koju obavljaju.

  Na to ih obavezuje član 29. Zakona o Vladi distrikta Brčko, bez obzira na kasniji ishod sudskog procesa.

  Takva zakonska odredba koja ne postoji ni u jednom sličnom zakonu u BiH, po mišljenju više zvaničnika u brčanskoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, omogućava političke obračune sa neistomišljenicima.

  Na taj način razmišlja Ismet Dedeić, predsjednik brčanskog Odbora Saveza za bolju budućnost, koji naglašava da takva zakonska odredba ne omogućava iskrenu borbu protiv korupcije i kriminala.

  „Naprotiv, on služi za obračun sa političkim neistomišljenicima i sa ljudima koji ne žele da se uklapaju u određene šeme. Takvom odredbom ne postoji presumpcija nevinosti. Poznato je da su naša Policija i Tužilaštvo ispolitizovani i ko god se sa nekim funkcionerom ne slaže isforsiraju mu optužnicu i više tih, uglavnom anonimnih podnosilaca prijava, nije briga za sudbinu optužnice, optuženog čovjeka, njegovu porodicu”, naglasio je Dedeić koji je, kako kaže, i sam osjetio te odredbe i bio smijenjen što je zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Кisićem omogućio gradnju potkrovlja.

  On je posebno ukazao na tužilaštva na svim nivoima u BiH koja su, kako je rekao, „ispolitizovana i korumpirana” i da nije slučajno da se i neki tužioci procesuiraju.

  „U brčanskom Tužilaštvu se utemeljila jedna grupa kod koje moćnici ili njihovi ljubimci mogu da poruče optužnice. Zbog toga se u Brčkom razvija logika da je bolje ne raditi ništa i ne odgovarati, već graditi i eventualno biti pozivan na odgovornost”, rekao je Dedeić.

  Poslanik u više skupštinskih saziva Vukašin Panić, koji je poznat kao čovjek bez dlake na jeziku, na odgovornost poziva podnosioce zahtjeva za pokretanje istrage.

  „Po pravilu takve krivične prijave se završe oslobađajućom presudom i onda se ispostavlja zahtjev za obeštećenjem koji se isplati iz budžetskih sredstava. Zbog toga je potrebno provesti skupštinski zaključak na podnošenje regresnih tužbi za nadoknadu štete po budžet Distrikta. Кoliko je meni poznato, do sada je, po osnovu takvih nadoknada, iz budžeta isplaćeno 500.000 maraka, a do sada niko nije po osnovu regresne tužbe namirio štetu Distriktu”, rekao je Panić.

  On je, odgovarajući na mogućnost politički motivisanog podizanja optužnica, rekao da on ima takvih saznanja, pri čemu su mu neki građani govorili o dogovorima.

  „Ne mogu se tako lako podizati takve optužnice i potrebno je izmijeniti tu odredbu Zakona”, precizirao je Panić.

  Za potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta Ivu Filipovića takva odredba Zakona je štetna jer se, kao naglašava, „optužnica vrlo lako podigne, a teško se krivica dokazuje”.

  „Takva sudbina tih optužnica ima ozbiljne finansijske posljedice po budžet Distrikta. I zato smatram da prvo treba dokazati krivicu, pa tek onda suditi. Dokaza za tvrdnje da se podizanjem optužnica politički neistomišljenici razračunavaju nema, ali se ostavlja puno prostora za špekulacije i insinuacije. Zbog toga smatram da ta odredba Zakona nije najsretnije rješenje i bilo bi je dobro promijeniti”, naglasio je potpredsjednik Filipović.

  Nakon što je podnijela ostavku zbog optužnice i nakon oslobađajuće presude, nekadašnji šef Odjeljenja za javni registar u prethodnom sazivu Vlade, Cvijeta Tanasić, je regresnom tužbom dobila finansijsko obeštećenje zbog izgubljene dobiti. To joj, međutim, nije omogućilo da se vrati u administraciju.

  „Jedino u Brčkom ne postoji presumpcija nevinosti, već je situacija obrnuta. Uprkos činjenici da sam na sudu oslobođena, rekli su mi da ne postoji pravni osnov za moj povratak u administraciju. Bilo je inicijativa da se taj član izmijeni, ali kao i obično u Brčkom, mišljenja o tome su bila podijeljena, nekome je odgovaralo da se ne izmijeni. Iako nemamo dokaza, postoji mogućnost da se sa ovim članom manipuliše i da se neistomišljenici po bilo kom pitanju politički eliminišu”, precizirala je Tanasić.

  Ona je posebno ukazala na nepostojanje odgovornosti onih koji su podigli takvu optužnicu, niti da će neko namiriti javni novac koji se iz budžeta Distrikta tako troši.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = 48