More

  Politička karijera Dedeića: Neslaganja sa OHR-om i unutar SBB-a

  U trećoj epizodi emisije Otisak specijal gost Ismet Dedeić odgovarao je, između ostalog, i na pitanja o njegovom odnosu sa OHR-om kao i sa političkim subjektima na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Urednik i voditelj Admir Kadrić upitao je svoga gosta o kakvim se to odnosima radi. Tačnije, kako Dedeić vidi funkciju OHR-a u pogledu razvoja Brčkog.

  „Nisam se složio sa Gerhardom Sontheimom, zamjenikom Supervizora“, odgovorio je Dedeić kada je od strane voditelja upitan o njegovom uloženom vetu kada je predlagano privatiziranje Luke Brčko. „OHR je imao i ima svoju funkciju u razvoju Brčko distrikta“, pojasnio je Dedeić zatim svoje gledište, „ali ne treba tu funkciju miješati sa projektima koje je Sontheim forsirao a za koje sad ne znamo ni gdje su“.

  Kadrić je zatim podsjetio na ulogu koju je OHR odigrao u „skidanju“ Dedeića sa funkcija, pa čak i odstranjivanjem istog iz prostorija u kojima je radio tokom mandata tadašnjeg gradonačelnika Siniše Kisića.

  „Bio je to drugačiji kontekst“, objasnio je Dedeić. „Izašli smo iz rata u kojem se vodila borba za neke druge vrijednosti. Morao se pronaći način da se pomire ti svjetovi.“ Sjećajući se tog perioda, obrazložio je koje je prioritete Supervizor imao u pogledu povratka Bošnjačkog i Hrvatskog stanovništva na teritoriju Brčko distrikta BiH.

  „Oni nisu pristajali na to da se povratnici Bošnjaci i Hrvati vrate u svoje domove, koji su zauzeti od strane izbjeglica iz drugih krajeva države, dok se za te iste izbjeglice ne stvori alternativni smještaj.“

  Projekt Ilićka je prema Dedeiću trebao biti rješenje za problematiku multinacionalnog suživota. Kadrić se nadovezao kako je došlo do prodaje parcela u tom naselju od strane Bošnjaka i Hrvata kojima su tu dodijeljene parcele. „Uprkos tome“, nadovezao se Dedeić, „za vrijeme mog mandata u tom periodu, gradonačelnik Kisić i ja smo bez ijednog incidenta riješili pitanje zbrinjavanja izbjeglica u naselje Ilićka.“

  Kadrić je ipak pojasnio da njegovo insistiranje na prošlosti Dedeića i OHR-a za one koji se ne sjećaju tog perioda značila posljedice koje su dovele čak i do zabranjivanja ulaska u zgradu Vlade Ismetu Dedeiću, kao i na sudske istrage. „Koje nisu urodile plodom“, dopunio je Dedeić, te pojasnio kako se istražilo sve što se moglo istražiti i da se nije došlo ni do kakve osnove koje bi mogle poslužiti za bilo kakve sudske presude.

  Razgovor se nadovezao na Dedeićeve odnose sa političkim partijama koje djeluju u Brčko distriktu BiH, pa i na nivou države. Kao posebno interesantan moment u ovom dijelu razgovora moglo bi se izdvojiti pitanje o „odstranjivanju“ Dedeića iz SBB-a.

  „Nije mene Radončić odstranio“, raščistio je Dedeić. „Učinila je to grupa uskoka u SBB. Ja i dalje imam veoma korektne odnose s Radončićem“, zaključio je.

  O odnosu s ostalim političkim opcijama koje djeluju na prostoru Brčko distrikta BiH, a posebno sa SDA, čiji predsjednik trenutno obnaša funkciju gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Dedeić je rekao kako s njim „ne vodi nikakve političke razgovore osim onih koji se tiču politike razvoja.“

  Cijela emisija
  • 12:50 OHR
  • 17:00 Alternativni smještaji
  • 40:00 Odnos sa SBB-om
  • 43:00 Odnos sa SDA-om
  Autorica: Emina Osmić Hajdarević

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI