Policija: Uhapšene tri osobe, četiri saobraćajne nezgode, oduzeto 20 nargila

  Foto: Pixabay.com / Ilustracija

  IZVJEŠTAJ ZA MEDIJE sa pregledom značajnih bezbjednosnih događaja u periodu od 21.08.2020. godine do 24.08.2020. godine

  KRIMINALITET:

  – Tokom izvještajnog perioda dogodilo se jedno krivično djelo koje je Policiji prijavljeno dana 23.08.2020.godine u 10:20 sati. Izlaskom na lice mjesta potvrđeni su navodi prijave, te je nakon izvršenog uviđaja utvrđeno postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka“ iz člana 360. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

  JAVNI RED I MIR:

  – Tokom izvještajnog perioda Policiji su prijavljena dva slučaja narušavanja javnog reda i mira. Dana 21.08.2020.godine u 22:28 sati prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira u selu Gornji Rahić gdje je nakon izlaska na lice mjesta zbog nepoštivanja izdatih naredbi da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira slobode lišeno jedno lice protiv kojeg će biti pokrenut prekršajni postupak zbog sumnje da je počinio prekršaj iz člana 4. i 8. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

  Dana 22.08.2020.godine u 23:15 sati zbog narušavanja javnog reda i mira u vidno alkoholiziranom stanju i nepostupanju po zakonitom naređenju da prestanu sa narušavanjem javnog reda i mira u ulici Bulevar mira, policijski službenici su slobode lišili dva lica. Prilikom intervencije oba lica su pružala aktivan otpor vrijeđajući i pljujući policijske službenike kojom prilikom su jednom policijskom službeniku nanijeli fizičke povrede koje su od strane dežurnog ljekara Urgentnog cnetra Brčko konstatovane kao lake tjelesne povrede. Protiv istih će biti pokrenut prekršajni postupak zbog sumnje da su počinili prekršaj iz člana 6. i 8. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, te dalje procesuiranje u smislu krivične odgovornosti za fizički napad na ovlaštenu službenu osobu.

  SAOBRAĆAJ:

  Tokom izvještajnog perioda su evidentirane četiri saobraćajne nezgode u kojima su četiri lica zadobila lake tjelesne povrede.

  OSTALE AKTIVNOSTI:

  – Sprovodeći mjere i radnje na praćenju i osiguravanju izvršenja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije zarazne bolesti prouzrokovane korona virusom Covid-19, nakon zaprimljenih informacija da se pojedini ugostiteljski objekti ne pridržavaju naredbe Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH broj: 01-1-114 SM-150/20 od 17.08.2020. godine kojom se zabranjuje upotreba nargila, Policija je u tri ugostiteljska objekta na području Brčko distrikta BiH, dana 21.08.2020. godine u vremenu od 20:00 do 23:00 sati privremeno oduzela ukupno 20 nargila koje su u ugostiteljskim objektima zatečene da se koriste. Navedena aktivnost je provedena pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, kojem je dostavljen detaljan izvještaj o provedenim aktivnostima.

  Autor: Policija Brčko distrikta BiH