More

  Policija radi na rasvjetljavanju prijetnji upućenih portalu eBrcko.net

  Policija Brčko distrikta BiH radi na rasvjetljavanju prijetnji koje su upućene kolegama sa portala eBrcko.net sinoć u komentarima na njihovoj facebook stranici tokom emitovanja podcasta uživo, u kojem je gost bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Brčkom i koordinator Svetosavske omladinske zajednice – Kristijan Đokić.

  “Policija Brčko distrikta BiH preduzima intenzivne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju svih činjenica u vezi navedenog događaja”, odgovor je iz ove institucije.

  Facebook korisnik Aldin Smajlović zaprijetio je da će ih zapaliti i baciti im bombu ukoliko ne prekinu sa emitovanjem podcasta, zbog čega su sa eBrcko.net to nazvali terorističkim prijetnjama.

  Ovaj događaj ranije danas je oštro osudio glavni i odgovorni urednik portala Otisak.ba Adis Mujdanović.

  “U ime redakcije portala Otisak.ba i svoje lično ime, oštro osuđujem prijetnje upućene kolegama sa portala eBrcko.net iznesene u podcastu koji je emitovan sinoć. Ne ulazeći u motive tog čina i pravnu kvalifikaciju, bitno je uputiti poruku javnosti da javni prostor ne smije biti mjesto bilo kakvim prijetnjama, uvredama, psovkama i svim drugim postupcima koji narušavaju norme civilizovanog i modernog demokratskog društva. Da bi dostigli te norme, posebno u lokalnoj zajednici kao što je Brčko distrikt BiH, mora se iznad svega poštovati drugi i drugačiji, jer je to put ka stvaranju normalnog demokratskog društva. Iz ugla struke upućujem podršku kolegama i tražim od nadležnih institucija da ispitaju ovaj slučaj i sankcionišu ga u skladu sa postojećim zakonskim propisima, koji bi, po mom mišljenju, trebali biti i strožiji, jer je riječ o pojavama koje su postale društveni trend”, naveo je on.

  Događaj je osudio i urednik portala InfoBrcko.com Safet Imamović.

  “Prijetnje u javnom prostoru, bez obzira na način na koje se one kvalifikuju i karakterišu, ne bi smjele biti tolerirane i shvaćene neozbiljno. Kao medijski radnici, ali kao i građani, dužni smo javno upozoriti na eventualne opasnosti koje se tiču narušavanja bezbjednosti svih nas. Prijetnje iznesene u komentarima na live podcastu portala eBrčko, koji je bio emitovan sinoć, ne trebaju proći nezapaženo od strane institucija Distrikta. Svi pojedinačno imamo veliku ulogu u kreiranju što civilizovanijeg društva, a prijetnje, nasilje i drugi oblici devijantnog ponašanja nisu put ka tome i ne bi smjeli dominirati medijskim prostorom u našem gradu. Kao urednik portala InfoBrčko, osjećam dužnost da javno iskažem podršku kolegama sa eBrčko i poručim da ćemo istrajati u borbi protiv bilo kakvog oblika nasilja”, naveo je on.

  Podršku kolegama sa eBrcko.net svojim javnim oglašavanjem najavili su pojedini novinari i sa drugih medija koji djeluju na području ove lokalne zajednice.

  Čitano

  Povezani članci