More

  Policija Brčko distrikta: Obavezna zimska oprema za vozila

  Od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine, na snazi je obaveza upotrebe zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine, na snazi je obaveza upotrebe zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima, saopćeno je iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  • Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima prema navedenom pravilniku, smatra se: 

  Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3500 kg i koja nemaju više od 8 sjedišta, propisana je sljedeća oprema:

  – Zimski pneumatici na sva četiri točka sa oznakom «M+S», čija dubina šara na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm.

  – Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i da u priboru moraju imati odgovarajuće lance za pogonske točkove.

  Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3500 kg i autobuse, propisana je sledeća oprema:

  – Zimski pneumatici na pogonskim točkovima, čija je dubina šare na gazećem sloju najmanje 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci za pogonske točkove i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

  – Gume sa ljetnim profilom čija dubina šare na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm, a u priboru odgovarajući lanci i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

  Pod zimskim uslovima, podrazumijeva se najmanje jedno od sledećih stanja:

  – Kada pada snijeg i stvara se kora na kolovozu,

  – Kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i zaleđenog snijega,

  – Kada pada kiša i ledi se na kolovozu,

  – Kada je kolovoz zaleđen.

  Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima:

  Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u periodu od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine.

  Pozivamo vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety − = eighty two