Policija Brčko distrikta BiH: Uhapšena četiri lica

Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Policija Brčko distrikta BiH raspolaže podacima zaprimljenim od Inspektorata Brčko distrikta BiH da su u posljednja 24 sata sanitarni inspektori na Graničnom prelazu Brčko izdali ukupno 27 rješenja o izolaciji, od toga 18 za građane sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH, četiri za građane sa prebivalištem u RS i pet iz FBiH.

U protekla 24 sata PBD BiH je zaprimila ukupno 35 prijava u vezi korona virusa, izvršeno je ukupno 164 obilaska poslovnih subjekata radi kontrole radnog vremena tokom kojih nije bilo izdatih prekršajnih naloga, te 14 kontrola poštovanja rješenja o izolaciji izdatih od sanitarnih inspektora gdje takođe nije bilo izdatih prekršajnih naloga.

Šef Policije Brčko distrikta BiH je 22.03.2020. godine predložio, a Štab za zaštitu i spašavanje usvojio tri naredbe od kojih se prva tiče radnog vremena apoteka i pekara do 20.00 sati, druga se tiče uvođenja zabrane kretanja u periodu od 21.00 do 05.00 sati i treća koja predviđa zabranu okupljanja i zajedničkog kretanja tri ili više lica na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama.

Izuzetak predstavlja okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više lica, ukoliko je neophodno da lica izvrše službenu dužnost ili bilo koju radnju koju su u skladu sa propisima obavezni izvršiti, kao i radnju koju izvršavaju sa članovima uže porodice.

Prilikom kontrole poštovanja izdatih rješenja o izolaciji, kod četiri lica je utvrđeno da se ne pridržavaju mjera izolacije, pa su prema njima preduzete zakonske mjere.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH sinoć su lišili slobode četiri lica: M.S. rođenog 1978. godine u Špionici, zatim J.H. rođenog 1979. godine u Brčkom, H.M. rođenog 1983. godine u Brčkom i A.T. rođenog 1985. godine u Sarajevu, a svi nastanjeni u Brčkom.

Lica J.H., H.M. i A.T. tokom jučerašnje provjere poštivanja rješenja o izolaciji nisu pronađena na adresi stanovanja, nakon što su ušli u grad na Graničnom prelazu Brčko prve večeri u vrijeme zabrane kretanja.

Za ova četiri lica osnovano se sumnja da su počinili krivično djelo „nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“ iz člana 222 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, i protiv njih će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Upozorava se stanovništvo Brčko distrikta BiH, a posebno oni koji su se vratili iz zemalja ugroženih pojavom “KORONA VIRUSA”, da su dužni izvršavati i poštovati sve mjere koje su donešene za područje Brčko distrikta BiH, u vezi sprečavanja pojave i širenja epidemije, kao i mjera Svjetske zdravstvene organizacije.

Lica kojima su izdata rješenja sanitarne inspekcije, obavezna su strogo se pridržavati mjera izolacije, a ukoliko se ne budu pridržavali, protiv njih će se preduzimati sve zakonom propisane mjere, jer su prava društvene zajednice iznad prava pojedinca.

Autor: Policija Brčko distrikta BiH

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

8 × = sixty four