More

  Policija Brčko distrikta BiH okončala istrage u dva incidenta

  [SAOPŠTENJE] U prethodnom periodu Policija Brčko distrikta BiH obavještavala je javnost o više događaja uznemirujućeg karaktera za koje je bilo potrebno određeno vrijeme da budu do kraja istraženi i pravno okvalifikovani.

  Policija Brčko distrikta BiH je okončala istragu u još dva takva incidenta, te je u prilici izaći prema javnosti sa više informacija.

  Dana 25.11.2021. godine oko 19,39 sati evidentirana je informacija dobijena od više građana nastanjenih u naselju Ilićka da se ispred jednog tržnog centra u pomenutom naselju nalazi oko desetak parkiranih motornih vozila sa istaknutim ratnim zastavama, što je izazvalo uznemirenost građana. Dolaskom policijskih službenika na lice mjesta, na parking prostoru ispred tržnog centra zatečeno je više vozila, pri čemu su na tri vozila bile istaknute ratne zastave Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon čega su prikupljane informacije o učesnicima ovog događaja, karakteru i organizaciji istog. 

  Po okončanju radnji dokazivanja i kompletiranju dokumentacije, dana 20.01.2022. godine Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 10 lica, i to: Š.Č. rođen 2000. godine, nastanjen u Brčkom, E.M. rođen 1991. godine, nastanjen u Brci, A.Č. rođen 2001. godine, nastanjen u Brčkom, A.J. rođen 2001. godine, nastanjen u Prutačama, K.L. rođen 1997. godine, nastanjen u G.Rahiću, N.Z. rođen 2000. godine, nastanjen u Rašljanima, I.M. rođen 2003. godine, nastanjen u Maoči, S.I. rođen 1994. godine, nastanjen u Rašljanima, E.H. rođen 2002. godine, nastanjen u Brci i jedan stariji maloljetnik nastanjen u Maoči, zbog počinjenog prekršaja iz člana 6. „Posebno drsko ponašanje“ i člana 9. „Vrijeđanje“ Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Takođe, dana 08.01.2022. godine oko 21,00 sati, tokom planskog izvršavanja poslova Policije koji su se odnosili na osiguravanje mirnog okupljanja na Bulevaru mira i kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, zabilježeno je prisustvo članova udruženja građana “Sveti Georgije” iz Lončara, koji su kao učesnici okupljanja prekršili zabranu nošenja uniforme, te je po okončanju radnji dokazivanja i kompletiranju dokumentacije, dana 20.01.2022. godine Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 13 lica, i to: S.L. rođen 1983. godine, nastanjen u Lončarima, M.S. rođen 1996. godine, nastanjen u Brčkom, S.S. rođen 2001. godine, nastanjen u Brčkom, D.Ž. rođen 1983. godine, nastanjen u Brčkom, L.S. rođen 1998. godine, nastanjen u Brčkom, I.S. rođen 1976. godine, nastanjen u Brčkom, S.I. rođen 1969. godine, nastanjen u Lončarima, M.M. rođen 1982. godine, nastanjen u Krepšiću, O.Ž. rođen 1990. godine, nastanjen u Brčkom, M.Đ. rođen 1976. godine, nastanjen u D.Žabaru, M.S. rođen 1984. godine, nastanjen u Brčkom, S.M. rođen 1987. godine, nastanjen u Krepšiću i A.K. rođen 2001. godine, nastanjen u Krepšiću, zbog počinjenog prekršaja iz člana 21. stav (2) Zakona o mirnom okupljanju  koji je kažnjiv po članu 31. istog Zakona.

  Ovom prilikom Policija Brčko distrikta BiH još jednom potvrđuje svoju spremnost da djeluje profesionalno, zakonito i jednako beskompromisno prema svim počiniocima prekršaja ili krivičnih djela, s jasnim ciljem da stanje bezbjednosti u Brčko distriktu BiH drži na zadovoljavajućem nivou bez obzira na težinu i složenost svih izazova.

  Policija Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci