Policajci u RS-u traže plaće veće za 35 posto

  Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova u Vladi RS-a predali su više od 5.000 potpisa za povećanje plaća po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada.

  Foto: AA

  Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske predali su danas entitetskoj vladi peticiju kojom traže  povećanje plate policijskim službenicima po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada, te utvrđivanje drugačije osnovice za obračun visine penzije, javlja Anadolu Agency (AA).

  Peticiju je potpisalo preko 5.000 članova ovog sindikata, a traži se povećanje plate za 35 odsto.

  Anica Jondić, predsjednik ovog sindikata, rekla je da je iza njih deset mjeseci aktivne borbe za rješavanje ova dva pitanja, u tom periodu o njihovim zahtjevima nije se oglasila Vlada RS, a mjesec dana nisu odgovorili sindikatu na koji način i kada da im dostave peticiju.

  “Sljedeće mora da bude otvaranje dijaloga o ovim pitanjima kako bi se našlo prihvatljivo rješenje i za jednu i za drugu stranu. Očekujemo pozitivan stav Vlade RS”, kazala je Jondić.

  Prema njenim riječima, rok je period utvrđivanja nacrta prijedloga budžeta za sljedeću godinu, a ako do toga ne dođe sindikat će zaključiti da Vlada RS nema ozbiljne namjere.

  “Policija RS-a je ubjedljivo najlošije plaćena policija u BiH i regionu. To je neodrživ položaj, kao i to da samo policija RS nema uvećanje plate po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada”, kazala je Jondić.

  Prema njenim riječima, policija mora da bude pozicionirana u skladu sa vrijednostima te profesije.

  “Policija RS radi 24 časa, dan i noć na ulici po svim vremenskim uslovima, postali smo meta svakog čovjeka iz kriminalnog miljea koji je spreman da ubije zarad činjenja krivičnog djela”, istakla je ona.

  Jondić je navela da plata policijskog službenika srednje stručne spreme u RS-u trenutno iznosi 830 KM.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 7 = forty nine