More

  Polaznici programa za mlade državne službenike: Brčko je primjer suživota u BiH

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je bio domaćin grupi polaznika projekta “Program EU za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  Naime, državni službenici sa svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine borave dvije sedmice u Brčko distriktu BiH u cilju stručnog usavršavanja, razmjene iskustava i mobilnosti nove generacije državnih službenika koji će biti zaduženi za proces pristupanja EU i voditi promjene tokom procesa proširenja.

  Projekat u ime distrikta Brčko sprovodi Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju, finansira ga Evropska unija, a na nivou države implementira ga Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Direkcija za evropske integracije, Ured koordinatora za reformu javne uprave (PARCO) i British Council u BiH.

  Ovom prilikom gradonačelnik je gostima predstavio specifičnosti distrikta Brčko kao posebne administrativne jednice u BiH, načine političkog funkcionisanja ove lokalne zajednice kao i izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, integrisanog obrazovanja i pogodnosti koje nudi u različitim segmentima djelovanja.

  Gradonačelnik Kadrić istakao je i strateške projekte aktuelne Vlade te ciljeve rada i planove za naredni period.

  Mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji ovih dana borave u Brčkom istakli su da su se u svom zajedničkom radu fokusirali na funkionisanje horizontalnih procesa evropskih inregracija, odnosno načine saradnje resorsnog odjeljenja sa ostalim odjeljenjima u brčanskoj Vladi kao i nivo svijesti javne uprave o procesima evropskih integracija.

  Osim toga, oni su istakli pozitivna iskustva koje nose iz distrikta Brčko kada je riječ o suživotu u ovom gradu, dobrodošlicu na koju su naišli te značajne informacije koje su im stavljene na raspolaganje.

  Odabrani državni službenici koji su učesnici ovog projekta, a iz Brčkog učestvuje njih troje, imaće priliku u septembru, ukoliko to situacija sa pandemijom virusne infekcije Covid-19 dopusti, putovati u Brisel, a trenutno je u toku razmjena unutar BiH.

  Projekat “Program EU za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini” provodi se do 1.2.2022. godine, navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci