More

  Pokrivenost bh. uvoza izvozom u deficitu 40 posto

  Bosna i Hercegovina je u trećem kvartalu 2017. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od gotovo četiri milijarde i 150.000 eura, što je gotovo 17 posto više u odnosu na isti period prošle godine, saopćili su iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

  Međutim, pokrivenost uvoza izvozom ostaje u deficitu za gotovo 40 posto, što je loš znak za potencijalne investitore, upozoravaju iz Komore.

  Dodaju da su za slabe makroekonomske pokazatelje na polju vanjskotrgovinske razmjene odgovorni usložnjena politička situacija, neprovođenje reformi, neefikasan pravni sistem i slabi mehanizmi kontrole tržišta.

  Najznačajniji partner Evropska unija

  Jedini zabilježeni suficit izvoza u odnosu na uvoz bilježi drvna industrija.

  Bosna i Hercegovina nastavlja imati nesrazmjeran rast uvoza mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i vode.

  Njemačka i Austrija ostaju vanjskotrgovinski partneri s kojima Bosna i Hercegovina ostvaruje najveću ujednačenost izvoza uvozom.

  Ujedno su to zemlje s najvećom vrijednošću robe izvezene iz Bosne i Hercegovine.

  Najznačajniji partner Bosne i Hercegovine u vanjskotrgovinskoj razmjeni je Evropska unija, dok je najznačajnija zemlja Unije po obimu razmjene Hrvatska.

  Najviši ostvareni procentualni rast izvoza u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku.

  Lagani porast izvoza u odnosu na prošlu godinu rezultat je pozitivnih kretanja u međunarodnom ekonomskom okruženju.

  S druge strane, Vanjskotrgovinska komora smatra da izostaju konkretni potezi države u podršci izvoznicima.

  Izvoznici bez podrške države

  “Visoka stopa nezaposlenosti, visok deficit trgovinskog i platnog bilansa, održivost spoljnog duga u međunarodnu pomoć i transfere iz inostranstva nekako održavamo. Stopa ekonosmkog rasta nedovoljna je ne samo za dogledno zatvaranje ekonomskog jaza prema EU, nego i za dostizanje dohodaka zemalja i iz posljednjeg ovog proširenja, odnosno ulaska u EU”, kaže Momir Tošić, direktor Makroekonomskog sistema Vanjskotrgovinska komore.

  Ono što je najbitnije je obavezno provođenje reformi u Bosni i Hercegovini, zaključio je Tošić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy one + = 76

  Čitano

  Povezani članci